Πλαστικά χαρτονομίσματα που μπορούν να αντέξουν μέχρι και σε θερμοκρασία 90 βαθμών Κελσίου, όσο δηλαδή το πιο δυνατό πρόγραμμα ενός πλυντηρίου ρούχων, ενδέχεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής MailOnline η Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τα τωρινά χαρτονομίσματα των 5 και 10 λιρών, τα οποία εκτυπώνονται σε χαρτί από βαμβακερές ίνες, με άλλα που θα είναι φτιαγμένα από πολυμερή.

Τα νέα χαρτονομίσματα θα διαρκούν τουλάχιστον δύο φορές παραπάνω από τα προηγούμενα, θα είναι ανθεκτικά στη βρωμιά και την υγρασία, ενώ θα είναι σχεδόν αδύνατο να σκιστούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, θα εξοικονομηθούν πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα δέκα χρόνια, χάρη στην ανθεκτικότητα των νέων χαρτονομισμάτων.

Ένα τωρινό χαρτονόμισμα των 5 λιρών διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Τα καινούρια θα αντέχον για περίπου έξι χρόνια, ανακοίνωσε η Τράπεζα.

Στο νέο χαρτονόμισμα των 5 λιρών θα απεικονίζεται ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ενώ αναμένεται να ζητηθεί και η γνώμη των πολιτών για το νέο σχέδιο. Αν δε, η αντίδραση του κοινού θα είναι καθόλα αρνητική, το σχέδιο θα απορριφθεί.

Χαρτονομίσματα από πολυμερή χρησιμοποιούνται ήδη σε πάνω από 20 χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, η Σιγκαπούρη, ο Μαυρίκιος και ο Καναδάς.