Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε απόψε την Ευρώπη ότι θα αισθανθεί τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού κύματος αν δεν σταματήσει η βία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, λέγοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, σημειώνοντας ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. «Δεν θα φέρουμε μόνοι μας το βάρος 80.000 μεταναστών από το Ιντλίμπ της Συρίας που πορεύονται προς την Τουρκία», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως είπε, μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί αύριο στη Μόσχα για συζητήσεις γύρω από το θέμα της Συρίας και η Άγκυρα.

Νωρίτερα σε τελετή ναυπήγησης του πρώτου νέου τύπου υποβρυχίου Piri Reis στα ναυπηγεία του Golcuk , o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πιο επίσημο τρόπο αμφισβήτησε την κυριαρχία ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

«Oσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο,που δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «οι συμφωνίες που έχει κάνει η χώρα μας με τη Λιβύη με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, με τις συμβάσει του ΟΗΕ και με παραδείγματα από άλλες περιοχές. Φυσικά και δεν θα δεχθούμε ένα καθεστώς που να δίνει μόλις το 1% της αλιείας σε μια Τουρκία που έχει τις μεγαλύτερες ακτές στη Μεσόγειο. Κανένας μην περιμένει από εμάς ως Τουρκία να συναινέσουμε να μην πάρουμε κανένα μερίδιο από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογοανθράκων».

Παράλληλα επιτέθηκε στην Ελλάδα και ανέφερε πως « η Ελλάδα και κάποιες χώρες που την υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό έκαναν προετοιμασίες για να φέρουν την Τουρκία σε κατάσταση να μην μπορεί να βάλει τα πόδια της στη θάλασσα. Ξέρουμε πως γειτονικές Αραβικές χώρες στη Μεσόγειο όπως και το Ισραήλ κάνουν τις ίδιες προσπάθειες. Εμείς δεν έχουμε στόχο να καταπατήσουμε το δικαίωμα κανενός ούτε να προκαλέσουμε ένταση. Και μέχρι να έρθει το μαχαίρι στο λαιμό δεν σταματήσαμε να σιωπούμε. Όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε αυτή τη διστακτική και σιωπηλή πολιτικής μας».

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως θα τηρήσει τη συμφωνία με την Λιβύη. «Aν σταματήσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε με την Λιβύη και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, όχι μόνο δεν θα έχουμε οικονομική δραστηριότητα αλλά δεν θα μας αφήσουν ακτή για να κολυμπήσουμε και παραλία για να ψαρεύουμε. Οι απέναντι μας δεν ενδιαφέρονται για δίκαιο, ηθική, δικαιοσύνη, ελεημοσύνη. Έχουν τέτοιο μίσος για την Τουρκία και τον Τουρκικό λαό σε βαθμό που όχι μόνο να μας εκδιώξουν από την Ανατολία αλλά θα μας ξεριζώσουν από τον κόσμο αυτό!» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. .