Η Μαρία Μπούτινα, η οποία είχε κατηγορηθεί για συνωμοσία και χαρακτηριστεί «ξένη πράκτορας» στις ΗΠΑ και εν συνεχεία απελάθηκε στην Μόσχα, θα είναι η παρουσιάστρια μιας ζωντανής εκπομπής στο τηλεοπτικό δίκτυο RT (Russia Today) που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος, στην οποία θα στηλιτεύει την αντιπολίτευση.

«Ωραία, είμαι σπίτι μου τώρα» δηλώνει η Μπούτινα σε διαφημιστικό βιντεοκλίπ της νέας εκπομπής που προβλήθηκε σήμερα και στο οποίο εμφανίζεται να φοράει ένα μπλουζάκι που γράφει «ξένος πράκτορας».

Η εκπομπή λέγεται «Wonderfull Russia Bu Bu Bu» (Υπέροχη Ρωσία Bu Bu Bu ) και είναι ένα παιγνίδι με τις λέξεις που χλευάζει ένα παρόμοιο διαφημιστικό σλόγκαν το οποίο προβάλλει ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος μιλάει για την «Υπέροχη Ρωσία του μέλλοντος», όταν ο Πούτιν δεν θα είναι πλέον στην εξουσία

Το Bu Bu Bu μεταφράζεται ως «Μπλα Μπλά Μπλά» , αλλά με το Bu αρχίζει η λέξη «μέλλον» στα ρωσικά.

Το RT ανακοίνωσε ότι η Μπούτινα πήρε μέρος στην εκπομπή την περασμένη εβδομάδα και τάχθηκε υπέρ της καταδίκης Ρώσων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Κρεμλίνου που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Η 30χρονη Μαρία Μπούτινα, με βάση τη συμφωνία που είχε κάνει πέρυσι με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, δήλωσε ένοχη για συνωμοσία με στόχο να παραβιάσει την αμερικανική νομοθεσία περί ξένων πρακτόρων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών. Τον περασμένο μήνα, αφού εξέτισε την ποινή της, απελάθηκε στη Ρωσία.

Η επίτροπος ανθρώπινων δικαιωμάτων της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι το γραφείο της θα προσλάβει τη Μαρία Μπούτινα στην επιτροπή, στην οποία θα είναι αρμόδια για την υποστήριξη Ρώσων πολιτών που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Πούτιν κατά το παρελθόν είχε καλωσορίσει Ρώσους πράκτορες που είχαν συλληφθεί στο εξωτερικό και είχε δηλώσει ότι τραγούδησε πατριωτικά τραγούδια με την Άννα Τσάπμαν, μια Ρωσίδα κατάσκοπο που είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ και στην συνέχεια αφεθεί ελεύθερη στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Η Τσάπμαν στη συνέχεια προσελήφθη ως τηλεπαρουσιάστρια στο ρωσικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ren Tv.