Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη έδωσε εντολή σήμερα για την οριστική παύση της λειτουργίας τεσσάρων τηλεοπτικών δικτύων, ανάμεσά τους το δορυφορικό Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου και αυτό των Αδελφών Μουσουλμάνων από το οποίο προέρχεται ο αποπεμφθείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Εκτός από τα Al-Jazeera Mubasher Misr και Ahrar 25, το διοικητικό δικαστήριο του Καΐρου έδωσε επίσης εντολή να κλείσουν δύο ακόμη τηλεοπτικά δίκτυα, τα Al-Quds και Al-Yarmouk.

Η μετάδοση του Ahrar 25, όπως και αρκετών ακόμη ισλαμικών τηλεοπτικών δικτύων, είχε διακοπεί μερικές ώρες μετά την αποπομπή και τη σύλληψη από το στρατό του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, μια απόφαση που είχαν καταγγείλει οι μεγαλύτερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Το δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα ανέφερε πρόσφατα ότι διεξάγεται μια εκστρατεία εναντίον του, κυρίως έπειτα από τις έρευνες που έγιναν στα γραφεία του από τις 3 Ιουλίου, ύστερα από τη μετάδοση ενός βίντεο στο οποίο ο Μόρσι δήλωνε ο μόνος «νόμιμος» πρόεδρος της Αιγύπτου αμέσως μετά την αποπομπή του από τον στρατό.

Την Κυριακή τρεις ξένοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που εργάζονταν για το αγγλόφωνο τμήμα του δικτύου του Κατάρ απελάθηκαν από την Αίγυπτο, ενώ στα γραφεία του Al-Jazeera Mubasher Misr έγιναν επανειλημμένα έρευνες και κατασχέθηκε υλικό.

Ένας ανταποκριτής του αραβόφωνου τμήματος του Αλ Τζαζίρα, ο Αμπντάλα αλ-Τσάμι και ένας εικονολήπτης του αιγυπτιακού σταθμού του Αλ Τζαζίρα, ο Μοχάμεντ Μπαντρ παραμένουν υπό κράτηση εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Οι αρχές και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν το Αλ Τζαζίρα για μεροληπτική κάλυψη των αιματηρών εξελίξεων που σημειώθηκαν μετά την αποπομπή του Μόρσι ύστερα από τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις που ζητούσαν την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Την Δευτέρα η δικαιοσύνη είχε ήδη δώσει εντολή για το οριστικό κλείσιμο του ισλαμικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Hafez για «προσβολή της εθνικής ενότητας» και υποκίνηση μίσους εναντίον των χριστιανών. Παρουσιαστές του είχαν επανειλημμένα προκαλέσει την οργή των Κοπτών, των χριστιανών της Αιγύπτου, και των φιλελευθέρων για τις πύρινες ομιλίες σε βάρος τους.