Πριν από λίγες ημέρες διοργανώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα τανγκό και όπως θα περίμενε κανείς, την παράσταση -όπως και τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό- έκλεψαν ζευγάρια χορευτών από την Αργεντινή.

Η Jesica Arfenoni και ο Maximiliano Cristiani κατέπληξαν τους κριτές στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Luna Park Arena στο Μπουένος Άιρες, κατακτώντας το βραβείο Salon Tango, ενώ στην πρώτη θέση για το βραβείο Stage Tango βρέθηκαν οι επίσης Αργεντινοί Guido Palacios και Florencia Castilla.

Στο δύο εβδομάδων φεστιβάλ τανγκό συμμετείχαν πάνω από 500 ζευγάρια από 37 χώρες, ενώ οι νικητές πέρα από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ περίπου κέρδισαν και εισιτήρια για το Παρίσι, όπου θα συμμετέχουν σε αντίστοιχο διαγωνισμό.

Το τανγκό «γεννήθηκε» στην Αργεντινή στα τέλη του 19ου αιώνα και πλέον αποτελεί αναπόσταστο στοιχείο της πολιτιστικής παράδοσης της χώρας.

Ο φετινός διαγωνισμός ωστόσο περιλάμβανε κι ένα στοιχείο έκπληξη, καθώς για πρώτη φορά οι κριτές επέτρεψαν τη συμμετοχή σε ζευγάρια χορευτών του ίδιου φύλου. Έτσι στην πίστα ανέβηκαν τρία ζευγάρια ανδρών και ένα γυναικών, οι οποίοι απέσπασαν το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.

Ο 34χρονος Juan Pablo Ramirez και ο σύντροφός του Daniel Arroyo, 18 ετών, χόρεψαν ένα κλασικό κομμάτι του 1940, γράφει η Daily Mail.

«Χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό» είπε ο Ramirez μετά την παράσταση, «αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι διαφορετικού φύλου».

Κι ενώ ορισμένοι συντηρητικοί από το κοινό ενδέχεται να μην συμφώνησαν με την ιδέα, στην πραγματικότητα η ιστορία του χορού ξεκίνησε κάπως έτσι.

Πίσω στο 1890 το τανγκό «γεννήθηκε» σε οίκους ανοχής και αρχικά χορευτόταν από ζευγάρια ανδρών. Οι γυναίκες απαγορευόταν να συμμετέχουν στο χορό, που θεωρούνταν προκλητικός και που θα τις «χαρακτήριζε» πόρνες.

Η εξέλιξη αυτή με το παγκόσμιο πρωτάθλημα θεωρείται ως ακόμη ένα σημάδι για τη στάση της χώρας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, όπου έχουν νομιμοποιηθεί οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου και της οποίας η πρωτεύουσα θεωρείται «φιλική προς τους ομοφυλόφιλους» καταλήγει το άρθρο.