Ο γραμματέας του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο κάλεσε εκ νέου την κεντροαριστερά «να προσεγγίσει με νηφαλιότητα» την διαδικασία στη Γερουσία κατά την οποία πρόκειται να εξεταστεί η αποπομπή ή μη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα μετά την καταδίκη του από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, εγκαταλείποντας «τον ρόλο του ορκισμένου εχθρού» του ηγέτη της κεντροδεξιάς.

Νωρίτερα σήμερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας δημοσιοποίησε την αιτιολόγηση της απόφασής του να επικυρώσει την πρωτόδικη καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση (τα τρία εκ των οποίων έχουν παραγραφεί), για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Η αιτιολόγηση αυτή αναφέρει ότι «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του μηχανισμού μεταβίβασης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ο οποίος μετά από χρόνια συνέχιζε να εξασφαλίζει παράνομα κέρδη για τις επιχειρήσεις οι οποίες με διάφορους τρόπους βρίσκονται στην κυριότητά του».

Οι ανώτατοι δικαστές σημείωσαν ότι «υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί που ανήκαν σε επιχειρήσεις οι οποίες, με την σειρά τους, ανήκαν σε εταιρίες συμφερόντων του Μπερλουσκόνι».

Ο Μπερλουσκόνι αρνείται ότι γνώριζε ο,τιδήποτε περί εικονικών τιμολογίων και φορολογικής απάτης στην αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων και έχει χαρακτηρίσει την καταδίκη του «άδικη» και «εξωπραγματική», επιμένοντας ότι «δεν διαθέτει», ούτε «είχε ποτέ λογαριασμούς στο εξωτερικό, όπως ισχυρίζονται οι δικαστές».