Ουγγαρία: «Γουρούνια, κάτω τα χέρια σας από το θέατρο»

Με νόμο, η ακροδεξιά κυβέρνηση σχεδιάζει να σφίξει τον έλεγχο στα θέατρα, προκαλώντας αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο


ΚΟΣΜΟΣ
1:12
10/12/2019
Ουγγαρία: «Γουρούνια, κάτω τα χέρια σας από το θέατρο»
10
loading

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατέθεσε χθες στο κοινοβούλιο ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει πιο σφικτό και πιο συγκεντρωτικό έλεγχο της θεατρικής σκηνής της χώρας.

Το νομοσχέδιο, διατάξεις του οποίου προβλέπουν τη θέσπιση ενός Κρατικού Πολιτιστικού Συμβουλίου για την «ενοποιημένη στρατηγική κατεύθυνση διαφόρων τομέων του πολιτισμού» από την κυβέρνηση, υπογράφηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζολτ Σέιμεν.

Προσχέδια του νόμου αυτού πυροδότησαν διαδηλώσεις, με επικριτές να προειδοποιούν ότι ο διορισμός διευθυντών θεάτρου και ο έλεγχος της χρηματοδότησης ανοίγει την πόρτα για την κατάπνιξη της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα σε μια ταχεία διαδικασία χωρίς ουσιαστική συζήτηση, παρά ένα αίτημα εναντίον του νόμου που έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές σχεδόν 50.000 ανθρώπων μέχρι σήμερα το βράδυ.

«Αυτή τη φορά μας κλέβουν τα θέατρα»

Σε μια κρύα και βροχερή μέρα, περίπου 1.000 με 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Βουδαπέστης σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου, με κάποια από τα πλακάτ των διαδηλωτών να γράφουν : «Γουρούνια, κάτω τα χέρια σας από το θέατρο».

Προβεβλημένοι ηθοποιοί, διευθυντές θεάτρων, ανάμεσά τους και ο αριστερός νέος δήμαρχος της πόλης Γκέργκελι Καρατσόνι, μίλησαν στη διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ελευθερία του θεάτρου.

«Αν υπερασπιστούμε την ελευθερία του θεάτρου, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της πόλης», δήλωσε ο Καρατσόνι στο πλήθος των διαδηλωτών.

«Είμαι δημοκράτης, και αυτό είναι ένα βήμα προς την κλοπή ακόμη ενός τομέα που ανήκει στο λαό: Αυτή τη φορά είναι τα θέατρα», είπε ο Γκάμπορ Τίμαρ, ένας 67χρονος συνταξιούχος οδηγός λεωφορείου.

Με βίντεο που ανήρτησαν στο Facebook προβεβλημένοι ηθοποιοί και διευθυντές θεάτρων δήλωσαν πως τα σχέδια παραπέμπουν στην κομμουνιστική περίοδο.

Πολλοί ηθοποιοί διάβασαν το αίτημα της συλλογής υπογραφών σε θέατρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στη συλλογή των υπογραφών εναντίον του νομοσχεδίου τονίζεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ισοπεδώσει το κρατικό ταμείο για τον πολιτισμό», να διορίσει τους δικούς της διευθυντές κρατικών θεάτρων, να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση ως μόχλευση και να διακόψει τη χρηματοδότηση ανεξάρτητων θεάτρων, «καταδικάζοντας αυτά σε βέβαιο θάνατο».

Ο υπουργός Ανθρώπινου Δυναμικού, που έχει υπό την εποπτεία του τον τομέα του πολιτισμού, θα έχει λόγο στον διορισμό θεατρικών διευθυντών και σε θεσμούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος και τους δήμους.

Ο υπουργός και ο κατά περίπτωση δήμος θα πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία για τον ορισμό της κοινής λειτουργίας ενός θεάτρου, όπως ο διορισμός του διευθυντή του, αλλά αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εγγυάται την καλλιτεχνική ελευθερία του θεάτρου, αναφέρει το νομοσχέδιο.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters πως μια πρόσφατη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης σε ένα θέατρο στην Βουδαπέστη κατέστησε τις αλλαγές απαραίτητες καθώς η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει την εξουσία να απολύσει τον διευθυντή του θεάτρου που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Το μέτρο της κυβέρνησης έρχεται μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Το Fidesz έχασε από την ενωμένη αντιπολίτευση στη Βουδαπέστη και σε άλλες 10 σημαντικές πόλεις.

Ο Όρμπαν δέχεται τα πυρά της ΕΕ για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών από τότε που ανέλαβε την εξουσία για δεύτερη φορά, το 2010.

Από τότε έχει αλλάξει τον εκλογικό νόμο, προσαρμόζοντάς τον στα μέτρα του Fidesz, ενώ έχει κάνει κινήσεις για να καταπνίξει τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Ακροδεξιά – χούντα, ένα τσιγάρο δρόμος

  Η ακροδεξιά έχει αλλεργία με την ελεύθερη έκφραση και την κίνηση των ιδεών.
  Σημάδια τέτοιας αντιμετώπισης έχουμε στην ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ. Ήδη άρχισαν από τη νεολαία και τα Πανεπιστήμια...
  Σε λίγο έρχεται η σειρά σου.

  1. avatar dk.

   Τι σημαίνει η λέξη "ακροδεξιά¨" ? Τι σημαίνει η λέξη "χούντα" ? - διάβαζε τα καημένε στο λεξικό, κάλλιο αργά να τα μάθεις, παρά ποτέ !

 2. avatar Καταρχήν καμμιά ακροδεξιά, πατριωτική κυβέρνηση

  Οι δήθεν διαμαρτυρόμενοι είναι τα γνωστά πληρωμένα από τη νέα τάξη πραγμάτων αναρχοκομμούνια , καρκίνος για κάθε κράτος. [...]

 3. avatar Stateless

  Καλά να πάθουν!

 4. avatar Kkκ

  Ακροδεξιά κυβέρνηση ψήφισαν τι περιμένουν

  1. avatar Φασισμός – κομμουνισμός μια Πολωνία δρόμος

   “Με βίντεο που ανήρτησαν στο Facebook προβεβλημένοι ηθοποιοί και διευθυντές θεάτρων δήλωσαν πως τα σχέδια παραπέμπουν στην κομμουνιστική περίοδο.”
   Διάβασε καλά το άρθρο αγοράκι μου!

   1. avatar audioware

    Τα σχέδια παραπέμπουν στην κομμουνιστική περίοδο μεν, αλλά αυτή τη φορά, από ακροδεξιά κυβέρνηση, αν δεν κατάλαβες...

    1. avatar Φασισμός – κομμουνισμός μια Πολωνία δρόμος

     Μια χαρά κατάλαβα. Το γράφω και στο νικ μου. Φασισμός = κομμουνισμός (μπολσεβικισμός). Οι άνθρωποι μαρτυρήσανε τι γινόταν επί κομμουνισμού. Ναι, τώρα τα κάνουν οι ακροδεξιοί. Αφού είναι ίδιοι, λογικό.

   2. avatar dk.

    Είσαι ένας άκρως άμυαλος άνθρωπος. Δεν είσαι ικανός να καταλάβεις τι σημαίνει το πως μόλις βγήκε στην Βουδαπέστη η αντιπολίτευση της κυβέρνησης, με απόλυτος δημοκρατικό τρόπο.

  2. avatar dk.

   (1) Δεν είναι ακροδεξιά, πιστεύεις τα ευρω-ψέματα. (2) Η "ελευθερία" των θεάτρων δεν πρέπει να σημαίνει ατιμωρησία. Στην Πολωνία είχαμε περιπτώσεις πορνογραφικού σχεδόν περιεχομένου, ανοιχτά κατά του χριστιανισμού και χωρίς σχέση με κάποια πραγματικά γεγονότα. Και όλα αυτά σε θέατρο με τεράστια κρατική επιδότηση! Και βέβαια η επιδότηση κόπηκε τότε. Και βέβαια άρχισαν τα κλάματα περί «έλλειψη ελευθερίας έκφρασης». (3) Μην νομίζεις πως κάθε μια χώρα θα δεχτεί να γίνει "η Ελλάδα". Δηλαδή όταν θα κάψω ένα αυτοκίνητο είμαι ο δράστης, μα όταν θα κάψω δέκα αυτοκίνητα και 5 καταστήματα, τότε (στην Ελλάδα) γίνομαι "εταίρος κοινωνικού διαλόγου".

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει