Ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν κρίθηκε από τους ενόρκους ο πρώην ψυχίατρος του αμερικανικού στρατού, ταγματάρχης Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, ο δράστης του μακελειού στη στρατιωτική βάση του Φορτ Χουντ του Τέξας, τον Νοέμβριο του 2009.

Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείται αποκλειστικά από στρατιωτικούς, έκρινε ένοχο τον Χασάν για 13 δολοφονίες εκ προμελέτης και 32 απόπειρες δολοφονίας εκ προμελέτης. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι μπορεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Η διαδικασία επιβολής της ποινής θα ξεκινήσει την Δευτέρα στο στρατοδικείο του Φορτ Χουντ. Οι ένορκοι στη φάση αυτή θα προτείνουν την ποινή, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου είναι αυτός που τελικώς θα αποφασίσει ποια θα είναι αυτή.

Ο Χασάν είχε αναλάβει μόνος του την υπεράσπισή του αφού απέλυσε την ομάδα των συνηγόρων του. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, ενδέχεται να επιδιώξει και ο ίδιος να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Από την αρχή της δίκης του ο 42χρονος κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί ότι ήταν ο δράστης του μακελειού και δεν αμφισβήτησε κανέναν από τους 89 μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν κατά τις 11 πρώτες ημέρες της δίκης του. Την Τετάρτη, όταν ο στρατοδίκης τον κάλεσε να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η υπεράσπιση ολοκλήρωσε».

Ο Χασάν είχε κατ’ επανάληψη παραδεχτεί ότι σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους στο Φορτ Χουντ, στις 5 Νοεμβρίου 2009, όμως ο στρατιωτικός κώδικας του απαγορεύει να διαπραγματευτεί την ποινή του ομολογώντας την πράξη του και δηλώνοντας ένοχος.