Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα «κατανοήσει» τη θέση της χώρας του και «δεν θα την τιμωρήσει».

Ο Μπολσονάρου δήλωσε έτοιμος «να τηλεφωνήσει» στον Τραμπ και απέρριψε την ιδέα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να επιβάλει «αντίποινα» στη χώρα του, τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

«Η Βραζιλία και η Αργεντινή προχώρησαν σε τεράστια υποτίμηση του νομίσματός τους», ανέφερε μέσω του Twitter, σήμερα το πρωί, ο Τραμπ. Πρόσθεσε ότι θα επαναφέρει, με άμεση ισχύ, τους δασμούς στο σύνολο του χάλυβα και του αλουμινίου που εξάγονται από τις δύο αυτές χώρες προς τις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα από δημοσιογράφους έξω από την κατοικία του στην Μπραζίλια ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απάντησε: «Θα μιλήσω με τον (υπουργό Οικονομικών) Πάουλο Γκέντες. Αν συμβαίνει αυτό, θα τηλεφωνήσω στον Τραμπ. Έχω απευθείας γραμμή μαζί του».

Σε δηλώσεις του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Itatiaia, o Μπολσονάρου είπε: «Η οικονομία των ΗΠΑ δεν συγκρίνεται με τη δική μας, είναι δεκάδες φορές σημαντικότερη και δεν θεωρώ τους δασμούς αντίποινα. Θα μιλήσω με τον Τραμπ για να μην μας τιμωρήσει». Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου «αναφερόταν στις πρώτες ύλες και αυτές οι πρώτες ύλες συνιστούν τη βάση της οικονομίας μας», συνέχισε. «Ελπίζω ότι θα μας καταλάβει. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα μας ακούσει», επέμεινε.

Ο Μπολσονάρου υπερηφανεύεται για τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον «φίλο» του, τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως η απόφαση του τελευταίου για την επιβολή δασμών αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη για τη Βραζιλία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χάλυβα στις ΗΠΑ. Πέρσι, οι ΗΠΑ απορρόφησαν το 62% των εξαγωγών χάλυβα της Βραζιλίας.

Την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία ρεάλ-δολαρίου έφτασε στο 4,27, ένα νέο χαμηλό ρεκόρ. Από τις αρχές Νοεμβρίου το ρεάλ έχει χάσει 5% έναντι του δολαρίου. Η υποτίμηση αυτή, επισημαίνουν οι αναλυτές, δεν οφείλεται σε παρέμβαση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης αλλά στις παγκόσμιες ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας αλλά και στις αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση Μπολσονάρου θα καταφέρει να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση λιτότητας.

Στις αρχές του 2018 ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι επιβάλει δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο όμως την άνοιξη δέχτηκε να καταργήσει αυτούς τους δασμούς για τα προϊόντα που παράγονται στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και ορισμένες άλλες χώρες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.