«Το Ιράν είναι έτοιμο να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του με τις μεγάλες δυνάμεις», υποστήριξε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», φέρεται να είπε στην Άστον ο Ζαρίφ, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τον Ιρανό υπουργό «η ύπαρξη σοβαρής πολιτικής βούλησης (εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων) για την αναγνώριση των νομίμων δικαιωμάτων του Ιράν (στην πυρηνική ενέργεια) θα είναι μια καλή προσέγγιση για τη ρύθμιση του θέματος αυτού».

Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και ζητά από τη Δύση να αναγνωρίσει το δικαίωμά της στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Η Άστον, η οποία εκπροσωπεί την ομάδα των 6 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) τηλεφώνησε το Σάββατο στον Ζαρίφ για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη «να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν».

 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, συμφώνησε να συναντηθεί σύντομα με τον Ζαρίφ και η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.