Ο κύκλος των ερευνών της Εισαγγελίας της Φλωρεντίας διευρύνει τον κύκλο των ερευνών της γύρω από τις οικονομικές δραστηριότητες του Ιδρύματος Open, που είχε συστήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, με στόχο να στηρίζει τις πολιτικές του δραστηριότητες.

Πλέον, έχει διαταχθεί να ερευνηθούν οι χρηματοδότες του ιδρύματος και έχουν εκδοθεί περίπου 30 σχετικά εντάλματα σε όλη την επικράτεια της γειτονικής χώρας. Οι αρχικές υπόνοιες για πιθανή τέλεση εγκλημάτων, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ή παράνομης πολιτικής-οικονομικής επιρροής, πλέον έχουν διευρυνθεί και στην κατεύθυνση της παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων.

Επίσης, οι Αρχές ερευνούν μία σειρά από έγγραφα, που βρέθηκαν σε ιδιωτικές κατοικίες και γραφεία των υπόπτων, ενώ εξετάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς, κινήσεις, πιστωτικές κάρτες και αποζημιώσεις για έξοδα κίνησης και παράστασης που είχαν παραχωρηθεί κι έχαιραν κάποιοι βουλευτές. Στο στόχαστρο έχει βρεθεί ιδιαίτερα ο δικηγόρος Αλμπέρτο Μπιάνκι, οι δραστηριότητες και ο ρόλος του οποίου ερευνώνται από τον Σεπτέμβριο, καθώς και οι σχέσεις του με την Open και τους χρηματοδότες της. Επίσης, ερευνάται εξονυχιστικά και ο επιχειρηματίας και προσωπικός φίλος του Ρέντσι, Μάρκο Καράι, ο οποίος συμμετείχε στο Δ.Σ. του ιδρύματος.

Ο ίδιος ο Ματέο Ρέντσι ξιφούλκησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της διεύρυνσης των ερευνών. «Είναι μία δολοφονία δια των μέσων ενημέρωσης, τα ταμεία είναι κανονικά. Όποιοι χρηματοδότησαν την Open τήρησαν όλους τους κανόνες για τα ιδρύματα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επιπλέον, σε ανάρτησή του στο Facebook υπενθύμισε πως «η απόφαση» για τις έρευνες αυτές διατάχθηκε από τους ίδιους δικαστές στη Φλωρεντία «που είχαν υπογράψει το ένταλμα σύλληψης κατά των γονέων μου -το οποίο είχε ακυρωθεί λίγες ώρες αργότερα από τους δικαστές του ελεγκτικού δικαστηρίου. Όμως η ζημιά στα μέσα ενημέρωσης, η ψυχολογική και ηθική βλάβη είχε τελεσθεί ήδη».

Ο άσπονδος αντίπαλός του όμως, ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν απώλεσε την ευκαιρία να πλήξει τον Ρέντσι. «Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα ταμεία και τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Χρειάζεται αμέσως μία διερευνητική επιτροπή, θα το απαιτήσουμε στο κυβερνητικό σύμφωνο που θα καταρτίσουμε από τον Ιανουάριο», δήλωσε ο ηγέτης του αντισυστημικού κόμματος, που βλέπει στη δημιουργία του νέου κόμματος υπό τον Ρέντσι, Ζωντανή Ιταλία (Italia Viva), έναν… Δούρειο Ίππο για μία ανατροπή της συγκυβέρνησης του Κινήματος με το Δημοκρατικό Κόμμα(PD), από τους κόλπους του οποίου αποσχίσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στην ανάρτησή του, ο Ρέντσι απαντά άμεσα στον Ντι Μάιο, ως εξής: «Εάν και τα άλλα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιήσουν την υπόθεση αυτή για να ζητήσουν τη σύσταση ερευνητικών επιτροπών και για τα πολιτικά κόμματα και τα ιδρύματα, τότε κι εγώ συνυπογράφω».