Στις πόλεις Δυρράχιο και Θουμάνε επιχειρεί από χθες το απόγευμα η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία, που μετέβη στη γειτονική χώρα με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στην πόλη Θουμάνε, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων.

Κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Λέκκας για σεισμό στην Αλβανία: Ασυνήθιστη η ακολουθία του ρήγματος

Για ασυνήθιστη ακολουθία του ρήγματος που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό στην Αλβανία, μίλησε ο Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία

«Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς πάνω από 4 βαθμούς Ρίχτερ. Είχαμε έναν πάνω από 5,5 Ρίχτερ. Υπάρχει μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Είχε κάνει τον Σεπτέμβρη έναν σεισμό 5,6 Ρίχτερ τον οποίο παρακολουθήσαμε και νομίζαμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός στο ρήγμα. Είναι ασυνήθιστη η ακολουθία του. Μιλάμε για ανατροπή της κανονικότητας, ενώ υπήρχαν τότε μετασεισμοί. Είναι ασυνήθιστο αυτό που συνέβη και είμαστε λίγο επιφυλακτικοί ως προς την ακολουθία», είπε ο κ. Λέκκας στον ΣΚΑΪ.

Λέκκας: Οι άνδρες της ΕΜΑΚ δουλεύουν πάνω από τα όριά τους

Ο κ. Λέκκας εξήρε μάλιστα το έργο των ΕΜΑΚ το οποίο παρακολουθεί από την Αλβανία. «Το θέμα είναι να μπορέσουμε μαζί με την ΕΜΑΚ να απεγκλωβιστεί ο κόσμος από τα κτίρια. Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε δύο άτομα. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ δρουν πάνω από τα όριά τους. Ζήσαμε μαζί τους όλη την διαδικασία. Τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν κόσμο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Λέκκας συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να εκτονωθεί το φαινόμενο με έναν μεγάλο μετασεισμό, καθώς και πως η καταστροφή στη περιοχή δικαιολογείται με βάση την ένταση του σεισμού και την κατασκευή των κτιρίων, ενώ πρόσθεσε για άλλη μια φορά, πως το ρήγμα της Αλβανίας δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

«Δεν μπορεί να επηρεάσει την χώρα μας το συγκεκριμένο ρήγμα, αλλά θα πω το εξής: συνάδελφοι από τα Βαλκάνια θεώρησαν ότι διεγείρονται τα Βαλκάνια, λόγω κι άλλων σεισμών σε Κόσοβο και Ναύπακτο. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», ξεκαθάρισε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.