Εννέα στρατιώτες της Υεμένης σκοτώθηκαν όταν ένοπλα μέλη φυλών κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο στην κεντρική επαρχία Μάρεμπ, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δράστες της επίθεσης «ανήκουν σε συμμορίες που κάνουν σαμποτάζ», οι οποίες έχουν ανατινάξει πετρελαιαγωγούς στην χώρα, γράφει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Al Masdar Online, ο οποίος επικαλείται κατοίκους της περιοχής.

Αξιωματούχος φυλής, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν είναι 8 και διευκρίνισε ότι στο ελικόπτερο επέβαινε ο ταξίαρχος Χουσέιν αλ Μασάμπα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Συγκρούσεις ξέσπασαν πρόσφατα ανάμεσα στον στρατό και φυλές όσον αφορά την επισκευή ενός πετρελαιαγωγού στην επαρχία Μάρεμπ. Μετά την έκρηξη σε αυτόν τον πετρελαιαγωγό την περασμένη εβδομάδα, μέλη φυλών εμποδίζουν οποιαδήποτε πρόσβαση στα συνεργεία επισκευής, εξήγησε ο αξιωματούχος φυλής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλη φυλών στην Υεμένη εξαπολύουν συχνά επιθέσεις σε πετρελαιαγωγούς με στόχο την άσκηση πιέσεων στην κεντρική κυβέρνηση για να ανταποκριθεί σε αξιώσεις τους, όπως η απελευθέρωση συγγενικών τους προσώπων που κρατούνται.

Μέχρι στιγμής αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δεν έχουν σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Η κατάρριψη του στρατιωτικού ελικοπτέρου σημειώνεται την ώρα που οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν κλείσει τις πρεσβείες τους στην Υεμένη λόγω του φόβου που υπάρχει για τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ΗΠΑ κάλεσαν επίσης σήμερα τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την χώρα και άρχισαν να απομακρύνουν το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας τους.

Την ίδια ώρα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα κατά «του ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου» απαγωγών Ιταλών πολιτών στην Υεμένη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την ιστοσελίδα του υπουργείου.

«Υπάρχει ένας πολύ υψηλός κίνδυνος επιθέσεων κατά κυβερνητικών δομών και δυτικών στόχων και απαγωγής ξένων πολιτών, τόσο από την Αλ Κάιντα όσο και από μέλη φυλών», επισημαίνει το ιταλικό υπουργείο.

«Πρόσφατες πληροφορίες, που θεωρούνται αξιόπιστες, δείχνουν έναν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο απαγωγής για τους Ιταλούς πολίτες», διευκρινίζεται στο έγγραφο.

Η Ρώμη υπενθυμίζει εξάλλου ότι η κατάσταση στην Σαναά «παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη και επικίνδυνη» λόγω της «παρουσίας πολλών ενόπλων ομάδων στην πόλη» και επισημαίνει ότι «η τρομοκρατική απειλή είναι διάχυτη σε μεγάλο βαθμό».

Το υπουργείο εισηγείται έντονα να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Υεμένη και καλεί τους Ιταλούς που βρίσκονται στην χώρα να την εγκαταλείψουν αν είναι δυνατό και συστήνει επίσης σε αυτούς που δεν μπορούν να φύγουν να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα πρόληψης, κυρίως να χρησιμοποιούν μόνον το αεροπλάνο για ενδεχόμενες μετακινήσεις τους στην χώρα.

Νωρίτερα σήμερα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων κατά των πρεσβειών μας στο εξωτερικό (…) Δεν έχουμε πληροφορίες που να δείχνουν ότι η Ιταλία ιδιαιτέρως θα βρεθεί στο στόχαστρο».

Η ιταλική πρεσβεία στην Υεμένη έκλεισε στις 5 και τις 6 Αυγούστου «με μόνη εξαίρεση μια τηλεφωνική υπηρεσία». «Υιοθετήσαμε μέτρα πρόληψης σχεδόν παντού», είχε διαβεβαιώσει ωστόσο η υπουργός.

Παράλληλα το Λονδίνο, το οποίο απομάκρυνε σήμερα το προσωπικό από την πρεσβεία του στην Υεμένη, έθεσε σε κατάσταση υψίστου συναγερμού το εμπορικό του ναυτικό που βρίσκεται ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, λόγω των φόβων που υπάρχουν για μια επίθεση, ανακοίνωσε ένας ειδικός.

Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών αύξησε στο τρίτο επίπεδο, που είναι το υψηλότερο, το επίπεδο της ασφάλειας στα ανοιχτά της Υεμένης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιλ Ρόμπερτς της ασφαλιστικής Lloyd’s Market Association, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των Τάιμς.

Οι βρετανικές αρχές, με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την αύξηση του επιπέδου συναγερμού σε αυτό το επίπεδο, το οποίο ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) χαρακτηρίζει ως «έκτακτων» περιστάσεων.

«Η Υεμένη βρισκόταν στον κατάλογο (με τις ευαίσθητες περιοχές) από κάποια στιγμή και μετά λόγω της Σομαλίας, αλλά τώρα τέθηκε στο τρίτο επίπεδο και αυτό είναι ασυνήθιστο. Είναι ένα μήνυμα προς τους ναυλωτές για να τους πουν ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε σημαντικά», εξήγησε ο Νιλ Ρόμπερτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του επιπέδου του συναγερμού υπονοεί την ύπαρξη μιας πιο συγκεκριμένης απειλής σε ένα τεταμένο πλαίσιο με το κλείσιμο πολλών δυτικών πρεσβειών στην Υεμένη.

Οι Τάιμς γράφουν ότι οι αρχές φοβούνται μια επίθεση παρόμοια με αυτές που είχαν διαπραχθεί κατά του αμερικανικού πλοίου USS Cole, στο λιμάνι του Άντεν με 17 νεκρούς στις 12 Οκτωβρίου του 2000 ή κατά του γαλλικού δεξαμενόπλοιου MV Limburg ανοιχτά της Υεμένης στις 6 Οκτωβρίου του 2002, προκαλώντας τον θάνατο ενός Βούλγαρου ναυτικού.

Στο μεταξύ και η κυβέρνηση της Ολλανδίας κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Υεμένη το συντομότερο δυνατόν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, στον οποίο αναρτήθηκε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι μπορεί να σημειωθούν επιθέσεις σε όλη την χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, είτε εναντίον της κυβέρνησης της Υεμένης, ή εναντίον δυτικών στόχων.