Η εμφάνισή της για πρώτη φορά το 1843, έφερε στη συνέχεια τη γέννηση μιας παγκόσμιας βιομηχανίας. Ο λόγος για την πρώτη, παγκοσμίως, έντυπη χριστουγεννιάτικη κάρτα, η οποία εκτέθηκε στο Μουσείο του Καρόλου Ντίκενς στο Λονδίνο, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Guardian.

Σε σχέδιο του Χένρι Κόουλ και εικονογράφηση του Τζον Κάλκοτ, η ζωγραφισμένη στο χέρι κάρτα, η οποία δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το έργο του Καρόλου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», δείχνει μια οικογένεια να απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί καθισμένη γύρω από το τραπέζι και συνοδεύεται από το μήνυμα: «Ευχές για Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος».

Είχε σταλεί από κάποιον γιο στους γονείς του. Από τις 1.000 που τυπώθηκαν αρχικά, διασώθηκαν οι 21 και μία δόθηκε δανεική στο μουσείο από έναν έμπορο βιβλίων στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι Ντίκενς και Κόουλ, που εργάζονταν παράλληλα χωρίς να γνωρίζει ο ένας τον άλλον, συνέβαλαν στη δημιουργία της δημοφιλούς παράδοσης.

Η έφορος του μουσείου, Λουίζα Πράις, είπε επί του θέματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αυτή ήταν μια αληθινά σημαντική χρονιά για την εξέλιξη της σύγχρονης γιορτής των Χριστουγέννων. Η χριστουγεννιάτικη κάρτα είναι ένα σημαντικό τμήμα των Χριστουγέννων μας σήμερα. Και η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” είναι μια σημαντική ιστορία που βλέπουμε κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων».

Δείτε την πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα: