Συνεχιζόταν ως πριν από λίγο η κατάθεση που δίνει κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του ο Φραντσέσκο Σκετίνο, ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που είχε ναυαγήσει την 13η Ιανουαρίου 2012, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Ο Σκετίνο, που δικάζεται στο Γκροσέτο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή και εγκατάλειψη πλοίου, είπε ότι του προξενεί «εντύπωση που το πλοίο μου βρίσκεται ακόμη στα ανοικτά του νησιού Τζίλιο».

Οι δικαστές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των μαρτύρων που θα καλέσουν να καταθέσουν. Η διαδικασία διεξάγεται σε ένα θέατρο του Γκροσέτο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σκετίνο ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από το δικαστήριο του Γκροσέτο να υπάρξει ένας συμβιβασμός: αυτός θα προβλέπει την καταδίκη του πελάτη τους σε 3,5 χρόνια φυλάκιση και μερική αναγνώριση της ποινικής του ευθύνης. Δεν είναι σαφές αν οι δικαστές θα αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση, που σύμφωνα με σχολιαστές εμφανίζεται να μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη του πλοιάρχου για το πολύνεκρο ναυάγιο.

Δυο ώρες μετά την πρόσκρουση του πλοίου του σε ύφαλο, ο Σκετίνο βρισκόταν στην ξηρά.

Παρούσα στην δίκη είναι κι η Ντομνίκα Τσεμόρταν, η Μολδαβή φίλη του πλοίαρχου, η οποία δήλωσε ότι «η υπόθεση αυτή μέχρι τώρα παρουσιάζεται σαν να επρόκειτο για αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όχι, όπως θα έπρεπε, σαν μια μεγάλη ναυτική τραγωδία». Η ίδια πρόσθεσε πως «η ευθύνη, πάντως, δεν είναι μόνον του Σκετίνο και αυτό θα πρέπει να προκύψει με σαφήνεια».

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η Τσεμόρταν θα κληθεί να καταθέσει στην δίκη. Ο συνήγορος υπεράσπισής της Μολδαβής, πρώην υπαλλήλου της εταιρίας Costa – θυγατρικής της Carnival -, η πελάτισσά του πρόκειται να προσφύγει και να ζητήσει χρηματική αποζημίωση από όλα τα μέσα ενημέρωσης τα οποία υπαινίχθηκαν ότι ήταν η ερωμένη του Ιταλού καπετάνιου με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.