Δικαστήριο αθώωσε τους 5 βιαστές 14χρονης που ήταν αναίσθητη επειδή δεν χρησιμοποίησαν βία ή εκφοβισμό

Το κορίτσι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών - Το σκεπτικό της απόφασης


ΚΟΣΜΟΣ
8:10
01/11/2019
Δικαστήριο αθώωσε τους 5 βιαστές 14χρονης που ήταν αναίσθητη επειδή δεν χρησιμοποίησαν βία ή εκφοβισμό
17
loading

Δικαστήριο στη Βαρκελώνη απάλλαξε πέντε άνδρες που κατηγορούνταν για τον ομαδικό βιασμό 14χρονου κοριτσιού από την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης - δηλαδή του βιασμού -  και οι δράστες καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για την ελαφρύτερη κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης.

Όπως εξηγεί το BBC, βιασμός ή σεξουαλική επίθεση τεκμαίρεται εφόσον χρησιμοποιείται σωματική βία ή εκφοβισμός.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν βιασμό επειδή το θύμα ήταν σε «κατάσταση αναισθησίας» και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν βία.

Η απόφαση αυτή βγήκε παρότι πριν από λίγο καιρό το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε ανατρέψει μία παρόμοια, κι ενώ είναι σε εξέλιξη η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Αρχικά κατηγορήθηκαν έξι άτομα. Στους πέντε που καταδικάστηκαν επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 10 έως 12 χρόνια. Εάν είχαν κριθεί ένοχοι για την κατηγορία του βιασμού οι ποινές θα ήταν από 15 έως 20 χρόνια.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών αντέδρασαν οργισμένα στην απόφαση αυτή.

Οι πέντε άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για τη σεξουαλική κακοποίηση του κοριτσιού, το οποίο είχε καταναλώσει αλκοόλ, σε παλιό εργοστάσιο στη Μανρέσα, πόλη της Καταλονίας, τον Οκτώβριο του 2016.

Η υπόθεση έγινε γνωστή ως «Manada de Manresa«, κάτι σαν «αγέλη της Manresa», λόγω των ομοιοτήτων της με μία άλλη παρόμοια υπόθεση του 2016, σε βάρος και πάλι μίας έφηβης, που είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις και την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τον βιασμό.

Το χρονικό

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο δικαστήριο, οι άνδρες βίασαν το κορίτσι ο ένας μετά τον άλλο, ενώ εκείνο ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.

Ο ένας από τους ενόχους, ο Bryan Andrés M, αναφέρεται πως τους είπε: «Η σειρά σας. Δεκαπέντε λεπτά ο καθένας και χωρίς καθυστερήσεις».

Σε προηγούμενη ακρόαση στο δικαστήριο, η 14χρονη είχε πει πως θυμόταν πολύ λίγα από όσα συνέβησαν αλλά και πως ένας από τους άνδρες κρατούσε όπλο.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, παρότι το DNA του ενός βρέθηκε στα εσώρουχα της 14χρονης.

Το δικαστήριο έκρινε πως το θύμα «δεν ήξερε τι έκανε και τι δεν έκανε, και συνεπώς δεν είχε τη δυνατότητα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τις σεξουαλικές επαφές που είχαν οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους μαζί της», όπως έγραψε η El Pais.

Το δημοσίευμα ανέφερε πως οι κατηγορούμενοι «έκαναν σεξουαλικές πράξεις χωρίς να χρησιμοποιούν κανενός είδους βία ή εκφοβισμό».

Το δικαστήριο έκρινε πως το θύμα θα πρέπει να λάβει 12.000 ευρώ ως αποζημίωση για την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «πολύ άγρια και απογοητευτική».

Τι είχε γίνει στην άλλη υπόθεση του 2016

Δικαστήριο της Navarra είχε καταδικάσει πέντε άνδρες για ομαδική σεξουαλική κακοποίηση μιας 18χρονης στην Παμπλόνα. Οι δράστες την είχαν σύρει σε διάδρομο ενός κτηρίου κατοικιών. Καθώς έδειχνε «παθητική ή ουδέτερη», σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν χρησιμοποιήθηκε εκφοβισμός ή βία.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανέτρεψε την απόφαση αυτή, κρίνοντας πως επρόκειτο για σεξουαλική επίθεση και οι άνδρες ήταν βιαστές. Οι ποινές τους, έτσι, από εννέα χρόνια αυξήθηκαν σε 15.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανέθεσε σε επιτροπή την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τον βιασμό.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar ΓκόβάρήςξσπύρόςτζίΆρ

  Ταινίες Σε

 2. avatar Diamandopoulos

  Το κοριτσάκι που έπεφτε αναίσθητη από αλκοόλ και ναρκωτικά δεν είχε υποψιαστεί τον κίνδυνο?

 3. avatar panos222

  Άντε το κομμάτι της ανυπαρξίας βίας ή εκφοβισμού να το καταλάβω (λέμε τώρα)...!!!
  Το ότι η κοπέλα ήταν ανήλικη???

 4. avatar Guest01062016

  Εφόσον ο νόμος κάνει διάκριση ανάμεσα σε βιασμό και κακοποίηση, πρέπει να γίνει σεβαστός. Ιδιαίτερα από άλλες χώρες. Πάντως 10 χρονάκια δεν είναι και λίγα! Και αν ισχύει κι εκεί ο άγραφος νόμος της φυλακής, θα μάθουν και διαφορές και ομοιότητες.

 5. avatar SER 30

  Όπως εξηγεί το BBC, βιασμός ή σεξουαλική επίθεση τεκμαίρεται εφόσον χρησιμοποιείται σωματική βία ή εκφοβισμός.
  Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν βιασμό επειδή το θύμα ήταν σε «κατάσταση αναισθησίας» και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν βία. ΠΑΡΤΑ ΝΑΧΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΗΝ '' ΤΥΦΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ '' . ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝΕ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΚΑΖΕΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΗ Η ΑΔΙΚΗ . ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ Η ΣΥΝΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟ ΑΤΟΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ . ΕΠΕΙΔΗ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟ '' ΒΙΑ '' ΩΣ ΓΝΗΣΙΑ ΑΜΟΡΦΩΤΑ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΑ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΒΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΒΙΑΣΜΟ ΜΙΑ ΣΥΝΟΥΣΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ . ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ Η ΤΟΥΣ ΚΟΠΑΝΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΣ ΕΝΑ ΠΑΣΟ ΧΟΝΤΡΟ ΑΡΓΑ ΑΡΓΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΝΟΜΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ Η ΤΟΥΣ ΠΛΑΚΩΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΑΠΕΣ ΜΕΧΡΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ?

 6. avatar χαχα222

  ΝΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ τον ποινικό κώδικα ο κατρουγκαλος και οι φιλοι του!!!!και εδώ την ίδια διάταξη θέλανε αρχικά να περάσουν αλλά έγιναν οι γνωστές αντιδράσεις και την πήραν πίσω!!!ΜΗΔΕΝ δικαιοσύνη για το θύμα και απόλυτη επιείκια στα κτήνη.....αυτη ειναι η δικαιοσύνη τους..!!!

 7. avatar Ποια η διαφορά;

  Τότε κι ένας γιατρός μπορεί να αναισθητοποιήσει μια γυναίκα και να τη βιάσει. Ποια η διαφορά;

 8. avatar Τι φάση;

  Αν δηλαδή βάλουν roofie στο ποτό της κοπέλας, μετά μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και δεν είναι βιασμός;
  Κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή την απόφαση...
  Κάποιος από τους δράστες φαίνεται να χρηματίζει τον δικαστή εμφανέστατα!

 9. avatar ΧΧΧ

  Και τόσοι εκατοντάδες μουσουλμάνοι ανατινάζονται δεν μπορεί να έχουν άδικο.

 10. avatar Τόνο Μάσας.

  Για να μην δημιουργούνται τέτοιου είδους παρεξηγήσεις καλό είναι οι νέοι και οι νέες να διασκεδάζουν χωριστά. Τόσα εκατομμύρια μουσουλμάνοι που το εφαρμόζουν δεν μπορεί να έχουν άδικο.

  1. avatar Χρηστς

   Ναι αλλά παληκάρι μου, οι μουσουλμάνοι έχουν την γυναίκα, κατώτερη κι από ζώο, και το "γλεντανε" μεταξύ τους, γι αυτό και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τους λαθρομεταναστες που μας κουβαλιουνται είναι ερμαφρόδιτοι και τη βρίσκουν μεταξύ τους....τι προτείνει δηλαδή, να γίνουμε σαν κι αυτούς? Όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω...

  2. avatar @Τόνο Μάσας

   Εσύ ζεις στο Μεσαίωνα. Να ξαναχωρίσουμε και τα σχολεία σε αρρένων και θηλέων. Να κολυμπάμε από εδώ οι άνδρες και από εκεί οι γυναίκες. Και πάει λέγοντας.

  3. avatar @Λυπαμαι

   Αλλά λες σκέψεις, οι οποίες δεν αρμόζουν, στον άνθρωπο.Όταν σε ένα κορίτσι, η σε αγόρι, διότι, ζούμε σε διεστραμμενος ημέρες, ρίξουν υπνιτικο, στο ποτό, και κάνουν σεξ, παρά την θέληση του, δεν είναι βιασμός?! Είναι και παρά Είναι

   1. avatar Τόνο Μάσας.

    Είδεςλοιπόν που έχω δίκιο?
    Τόσα εκατομμύρια μουσουλμάνοι που απαγορεύουν και το αλκοόλ δεν μπορεί να έχουν άδικο.
    Αυτά τα ζητήματα τις "διεστραμμένες μέρες" όπως λες και που αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς οι δυτικοί οι μουσουλμάνοι τα έχουν λύσει εδώ και πολλά χρόνια.
    Ας παραδειγματιστούμε απο αυτούς γιατί είναι κρίμα τα μικρά παιδιά και κυρίως τα κορίτσια να πέφτουν θύματα βιασμών. Ή και σκέτων "σμων" αν δεν υπάρχει ΄βία όπως στην περίπτωση που αναφέρει το άρθρο. Αλαχου ακμπάρ και σε σένα αδερφέ.

 11. avatar Κάποιος…διαφωνώντας

  Το δικαστήριο έκρινε πως το θύμα «δεν ήξερε τι έκανε και τι δεν έκανε, και συνεπώς δεν είχε τη δυνατότητα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τις σεξουαλικές επαφές που είχαν οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους μαζί της» ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ,!!!!!!!!!!!!!!

 12. avatar captain

  Βιασμος ειναι και η χωρις συναινεση σεξουαλικη πραξη,αυτη η κοπελα αναισθητη καθως ηταν πως συμφωνησε? Επισης δεν μετρησε καθολου το γεγονος οτι ηταν μολις 14 ετων?
  Και μετα λεμε για εμας,αν αυτο ειχε γινει εδω θα λεγαμε παλι για το ποσο μπ......ο ειναι αυτη η χωρα

 13. avatar εσύ με ποιους είσαι;

  Ήταν άτυχοι, αν ήταν στην Ελλάδα με νόμο τσίπρα θα κυκλοφορούσαν τώρα ελεύθεροι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει