Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν στην άμεση διεξαγωγή συνομιλιών με την επερχόμενη ιρανική κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση των πυρηνικών, αναφέρει η εφημερίδα Γουολ Στριτ Τζέρναλ, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συν τη Γερμανία –η γνωστή και ως ομάδα P5+1 που ασχολείται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- αναμένεται να έχουν την Τρίτη συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τι στρατηγική θα ακολουθήσουν ώστε να επιτευχθεί συνεργασία με το νέο πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχάνι, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τον ερχόμενο μήνα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, επιδίωκε να έχει επικοινωνία με τον Ροχάνι ώστε να γίνει σαφής η προθυμία για τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε πρότινος επιμείνει σε μια πολυμερή, διεθνή προσέγγιση.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων dpa, ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν βάσει υποψιών ότι η χώρα προσπαθεί μυστικά να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα με το πρόσχημα ότι το πρόγραμμα αφορά μόνο στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.

«Είμαστε ανοιχτοί για απευθείας συνομιλίες και θέλουμε να το υποστηρίξουμε αυτό με οποιοδήποτε τρόπο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στην εφημερίδα, ο οποίος πρόκειται να συμμετάσχει στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. «Βλέπουμε την πρόθεση ότι το Ιράν ίσως να οδεύει προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Ωστόσο αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα».

Όπως αναφέρει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, ο Ροχανί, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχει στείλει θετικά μηνύματα στην κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με την προθυμία του να συζητήσει το θέμα των πυρηνικών.