Εδώ και δεκαετίες οι αρχαιολόγοι πασχίζουν να ταυτοποιήσουν έναν σκελετό του 10ου αιώνα που βρέθηκε στο κάστρο της Πράγας και τα απομεινάρια του οποίου έχουν λεηλατηθεί τόσο από τους Ναζί όσο και από τους Σοβιετικούς, για ιδεολογικούς λόγους.

Όπως αναφέρει το BBC, το κεφάλι του ανθρώπινου σκελετού γέρνει προς τα αριστερά, το δεξί του χέρι ακουμπά σε ένα σπαθί, ενώ στο πλάι του αριστερού του χεριού βρίσκεται ένα ζευγάρι από μαχαίρια. Στα πόδια του υπάρχει ένα ξύλινο δοχείο παρόμοιο με εκείνα που χρησιμοποιούνταν για λατρευτικούς σκοπούς ως ποτήρια από τους Βίκινγκ.

Πρόκειται, λοιπόν, για Βίκινγκ;

Ο καθηγητής Jan Frolik, αρχαιολόγος εξειδικευμένος στην εποχή του Μεσαίωνα, στην Τσέχικη Ακαδημία Επιστημών, δηλώνει αναφορικά με το σπαθί ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας, κατασκευασμένο πιθανώς στη δυτική Ευρώπη.

Αυτός ο τύπος σπαθιού, κατά τον Frolik, χρησιμοποιείτο ευρέως από τους Βίκινγκ στη βόρεια Ευρώπη. «Επομένως, ο εξοπλισμός του μοιάζει με εκείνων των Βίκινγκ. Ωστόσο, η εθνικότητά του παραμένει ένα ερωτηματικό», συμπληρώνει.

Το ερώτημα αυτό ταλανίζει ιστορικούς και αρχαιολόγους από τη στιγμή που ο σκελετός του πολεμιστή ανακαλύφθηκε στο κάστρο της Πράγας από τον Ουκρανό αρχαιολόγο Ivan Borkovsky το 1928.

Πώς μεταχειρίστηκαν το εύρημα Ναζί και Σοβιετικοί

Όταν οι Ναζί κατέλαβαν την Πράγα το 1939, γρήγορα υιοθέτησαν τη θεωρία για καταγωγή από τους Βίκινγκ, καθώς αυτή ταίριαζε άψογα με εκείνη της «άριας φυλής» που πρέσβευαν.

Η ενδεχόμενη σκανδιναβική και άρα γερμανική καταγωγή του σκελετού αποτελούσε χρήσιμη προπαγάνδα για τους Ναζί, εφόσον επιβεβαίωνε την άποψη του Χίτλερ ότι με τον πόλεμό του απλώς επανακαταλάμβανε γη που ανήκε στους Γερμανούς.

Με την απειλή να τον φυλακίσουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, οι Ναζί ενσωμάτωσαν τον Borkovsky που βρήκε τον σκελετό στην Ακαδημία τους, με αποτέλεσμα όλη η εργασία του που αφορούσε στο εύρημα να συνταχθεί με τέτοιο τρόπο που να επιβεβαιώνει τη θεωρία περί «άριας φυλής».

Ωστόσο, μετά το τέλος του πολέμου, η Πράγα πέρασε στην επιρροή των Σοβιετικών, με αποτέλεσμα ο Borkovsky έκανε στροφή 180ο, υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να υιοθετήσει την θεωρία καταγωγής από τους Βίκινγκ.

Μάλιστα, άρχισε να υποστηρίζει ότι ο σκελετός στην πραγματικότητα ανήκε σε άτομο που συνιστούσε εξέχον μέλος της πρώιμης δυναστείας των Σλάβων, η οποία κυβέρνησε τη Βοημία για περισσότερα από 400 χρόνια μέχρι το 1306.

Ποια είναι η αλήθεια;

Σήμερα που πια δεν συντρέχουν ιδεολογικοί λόγοι τέτοιου τύπου, οι επιστήμονες είναι ελεύθεροι να κάνουν την έρευνά τους και να διατυπώσουν τα συμπεράσματά τους.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι δεν γεννήθηκε εδώ στη Βοημία», τονίζει ο Frolik, σημειώνοντας είναι πιο πιθανό να έχει ζήσει κάπου στη βόρεια Ευρώπη και ειδικότερα στα νότια της Βαλτικής ή ίσως στη Δανία.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Nicholas Saunders, αρχαιολόγος, καθηγητής και ειδικός στην Ιστορία του 20ου αιώνα, δηλώνει: «Η ετερόκλητη συλλογή αντικειμένων αυτού του ανθρώπου δείχνει ότι πρόκειται για ένα άτομο πολυδιάστατο, πέρα από Βίκινγκ και Σλάβους. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να εφευρίσκουν τις δικές τους εκδοχές ανάλογα με τον χρόνο και τον χώρο, όμως τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι αυτός ο άντρας ήταν ένας μεγάλος “παίκτης”, αν όχι ο μεγαλύτερος, για πολλά χρόνια»

Πηγή: BBC