Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Amazon και πλουσιότερος σήμερα άνθρωπος του κόσμου δεν άφηνε στην τύχη το ποιος θα δούλευε σε αυτό το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο που είχε φτιάξει.

Έκανε έτσι τις συνεντεύξεις προσωπικά το 1994 και το 1995 και το πρώτο πράγμα που ρωτούσε τον υποψήφιο ήταν κάτι που θα περίμενες να μην έχει σημασία αν είχες πτυχίο στα χέρια σου.

Κι όμως, ο Μπέζος ζητούσε να μάθει τον βαθμό του στο SAT, το τεστ που δίνουν οι τελειόφοιτοι για να γίνουν δεκτοί σε κάποιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ! Αυτό μας λέει το περιοδικό The Atlantic στο πρόσφατο προφίλ για τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη.

Κι αυτό γιατί ο Μπέζος πίστευε πως ο βαθμός σε αυτό το τεστ αντικατόπτριζε τη νοημοσύνη του υποψηφίου καλύτερα από τον βαθμό του πτυχίου σε κάποιο αντικείμενο. Αν περνούσες αυτό το στάδιο, ο Μπέζος θα σου έκανε μετά κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις-σπαζοκεφαλιές που λάτρευαν άλλοτε τα στελέχη της Silicon Valley. Που μετρούσαν πάλι τη γενικότερη νοημοσύνη παρά τις ικανότητες και τα ταλέντα.

Η δική του αγαπημένη ήταν, σύμφωνα πάντα με το Atlantic: «Γιατί είναι στρογγυλά τα καπάκια των φρεατίων;». Αυτό επιβεβαίωσε και το 1999 ο πέμπτος μόλις υπάλληλος της Amazon, Nicolas Lovejoy, στο Wired, λέγοντας περαιτέρω πως ο γενικός διευθυντής ήταν «πολύ, πολύ εκλεκτικός» στο ποιον έπαιρνε στη δούλεψή του.

Κάποιες φορές μάλιστα έκανε μαζικές συνεντεύξεις και συνήθιζε να ρωτά και τη γνώμη των άλλων για τον εκάστοτε υποψήφιο, σημειώνοντας σε έναν πίνακα τις αποκρίσεις τους.