Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης συνέδεσε την «εβραϊκή διασπορά» με τις πρόσφατες αντικυβερνητικού χαρακτήρα διαδηλώσεις στην Τουρκία. Γι’ αυτό το λόγο η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας εξέφρασε φόβους ότι τέτοια σχόλια την θέτουν στο στόχαστρο της οργής του τουρκικού λαού.

Ο Μπεσίρ Αταλάι, ο ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους που έχει η τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε χθες Δευτέρα στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Τσιχάν ότι «υπάρχουν εντός και εκτός Τουρκίας αυτοί που είναι ζηλόφθονες που η Τουρκία αναπτύσσεται τόσο πολύ». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «ενώνονται (αυτές οι δυνάμεις). Από τη μια πλευρά υπάρχει η εβραϊκή διασπορά. Από την άλλη βλέπετε πώς αντιμετώπισαν τα ξένα ΜΜΕ τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί, πόσο γρήγορα τους έδωσαν ευρεία διάσταση και μετέδιδαν γι’ αυτά πριν να γίνουν οι επίσημες δηλώσεις».

H Τουρκική Εβραϊκή Κοινότητα εκπροσωπεί περισσότερους από 23 χιλιάδες Εβραίους που ζουν στην Τουρκία.

Εκπρόσωπός της δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μετά την ανωτέρω επισήμανση από τον κ. Αταλάι ενδέχεται να υπάρξουν αντίποινα σε βάρος της, σε μια χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό 76 εκατομμυρίων.

«Προσπαθούμε τώρα να συλλέξουμε πληροφορίες για τη σημασία, την εμβέλεια, τις λεπτομέρειες» αυτής της δήλωσης του αντιπροέδρου Μπεσίρ Αταλάι σχετικά με το ότι «η εβραϊκή διασπορά είναι πίσω από τις διαμαρτυρίες στο (Πάρκο) Γκεζί», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ραββινεία και η Τουρκική Εβραϊκή Κοινότητα στην ιστοσελίδα της κοινότητας.

«(Με έτοιες δηλώσεις) μπορεί να υπάρξει επίπτωση για τους Τουρκοεβραίους αλλά και για άλλους Εβραίους, που ζούν σε όλο τον πλανήτη, και αυτοί να υποδειχθούν ως ο στόχος από μια παρόμοια γενίκευση, θέλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, να μοιραστούμε αυτήν την δική μας αντίληψη, να δηλώσουμε ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τέτοιου είδους αντιλήψεις» όπως του αντιπροέδρου της Τουρκίας.

Οι πιέσεις για την εβραϊκή κοινότητα στην Τουρκία βαίνουν εντεινόμενες τα λίγα τελευταία έτη, αφότου επιδεινώθηκαν οι σχέσεις Άγκυρας-Τελ Αβίβ όταν ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν εννέα Τούρκους πάνω στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» επιχειρούσε να διασπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό από θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Εβραίοι έφθασαν στην Τουρκία τον 15ο αιώνα καθώς εκδιώκονταν εκείνη τη χρονική περίοδο από την Ισπανία.