Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη σύλληψη δύο Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι κατηγορούνται «ότι βοήθησαν άλλους να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους.

Ο Τζέικομπ Χάρλαν και η Αλίσα Πίτερσεν, ο ιδιοκτήτης και η διευθύντρια της εταιρείας China Horizons, συνελήφθησαν στις 29 Σεπτεμβρίου στην επαρχία Ζιανγκσού στην ανατολική Κίνα, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Αφέθηκαν «ελεύθεροι υπό όρους», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πότε συνέβη αυτό.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Facebook στις 12 Οκτωβρίου η China Horizons, μια εταιρεία που απασχολεί καθηγητές που πηγαίνουν στην Κίνα να διδάξουν αγγλικά, επεσήμανε ότι η Πίτερσεν όπως και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Τζέικομπ Χάρλαν κρατούνται «εδώ και 13 ημέρες και ενδέχεται να παραμείνουν (υπό κράτηση) για πολλούς μήνες, δηλαδή χρόνια».

«Αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες», τόνιζε στην ανακοίνωση.

Οι οικογένειες των δύο Αμερικανών έχουν δημιουργήσει ιστότοπους υποστήριξής τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στον ιστότοπο που είναι αφιερωμένος στην Πίτερσεν η οικογένειά της εξηγεί ότι η νεαρή γυναίκα συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου και κατηγορείται ότι βοήθησε «ανθρώπους να περάσουν παράνομα τα σύνορα». Τώρα βρίσκεται σε φυλακή της Ζενζιάνγκ.

«Πρόκειται για ψευδείς κατηγορίες, αφού αυτό κάνει εδώ και οκτώ χρόνια χωρίς πρόβλημα», αναφέρεται στον ιστότοπο.

Ο ιστότοπος υποστήριξης στον Χάρλαν, πατέρα πέντε παιδιών, διευκρινίζει ότι συνελήφθη στις 28 Σεπτεμβρίου μαζί με την 8χρονη κόρη του στην Ουεϊφάνγκ της επαρχίας Σαντόνγκ. Το κορίτσι στη συνέχεια εστάλη πίσω στις ΗΠΑ.

Ο Χάρλαν κρατείται έκτοτε σε ξενοδοχείο κοντά στην Ζενζιάνγκ.

Ο Γκενγκ διευκρίνισε ότι οι δύο Αμερικανοί φέρονται να βοήθησαν άλλους να περάσουν τα σύνορα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι δύο έχουν λάβει τη συνδρομή του αμερικανικού προξενείου.

«Το συμβάν αυτό δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση των σινοαμερικανικών σχέσεων», διαβεβαίωσε.