Η εκλογική νίκη των συντηρητικών της Πολωνίας αναμένεται να τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις συχνά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις τους και να διατηρήσουν τον Ματέους Μοραβιέτσκι στην κεφαλή της κυβέρνησης, την ώρα που η αντιπολίτευση στρέφει ήδη το ενδιαφέρον της στην μάχη για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης.

Το κυβερνών εθνικιστικό πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στην Πολωνία, συγκεντρώνοντας το 43,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 99,5% των περιφερειών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή, όμως η ηγέτης ενός από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δήλωσε ότι το PiS έχασε τον έλεγχο της άνω βουλής.

Ο μεγαλύτερος σχηματισμός της πολωνικής αντιπολίτευσης, η Συμμαχία Πολιτών (KO), ήρθε δεύτερη με το 27,2% των ψήφων. Ακολουθεί η συμμαχία Η Αριστερά με 12,5%. Ο αγροτικός συνασπισμός PSL και το αντισυστημικό Kukiz’15 βρίσκονται στο 8,6%, ενώ η ακροδεξιά Συνομοσπονδία έλαβε το 6,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

Η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Καταρίνα Λουμπνάουερ δήλωσε ωστόσο πως το PiS έχασε τον έλεγχο της άνω βουλής του πολωνικού κοινοβουλίου.

«Πήραμε πίσω τη Γερουσία. Χάρη στη συμφωνία αντιπολιτευόμενων κομμάτων, η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία», έγραψε η Λουμπνάουερ, επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Nowoczesna.