Επιμνημόσυνη δέηση για τους 18 Ρουμάνους τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στο Μαυροβούνιο θα τελεστεί στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Βουκουρέστι.

Οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν χθες, με στρατιωτικό αεροσκάφος, από το Μαυροβούνιο στη Ρουμανία, στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Μίνα Μινόβιτσι.

Με άλλα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη επέστρεψαν στη Ρουμανία οι 29 τραυματίες και διακομίστηκαν στα νοσοκομεία του Βουκουρεστίου, Μπαγκντάσαρ, Φλορεάσκα, Ελίας και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τίτους Κορλάτεαν μετέβη χθες στο Μαυροβούνιο και συντόνισε την επιχείρηση επιστροφής των τραυματιών και των θυμάτων και εξέφρασε ευχαριστίες προς τις αρχές της Ποντγκόριτσας για τη διάσωση και τη φροντίδα των τραυματιών.

Στη Ρουμανία οι αρχές κήρυξαν την 26η Ιουνίου ημέρα εθνικού πένθους στη μνήμη των θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και οι πολιτιστικοί οργανισμοί έχουν προσαρμόσει τα προγράμματά τους. Όλες οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα έχουν αναβληθεί και σε όλους τους χώρους εργασίας θα τηρηθούν τρία λεπτά σιγής.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα κάλεσε τους Ρουμάνους να επιδείξουν αλληλεγγύη και ενότητα μετά το τραγικό τροχαίο δυστύχημα.

Το δυστύχημα συνέβη την Κυριακή στον αυτοκινητόδρομο Ποντγκόριτσα – Κόλασιν, όταν το λεωφορείο με τους Ρουμάνους τουρίστες που πήγαιναν για καλοκαιρινές διακοπές στη Μπούντβα έπεσε από γέφυρα στον ποταμό Μοράτσα και κατέληξε σε φαράγγι.