Η ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης καταψήφισε την πρόταση για «έναρξη μίας διαδικασίας εποπτείας» της Ουγγαρίας, η οποία σχετίζεται με τις αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος που έχει προωθήσει η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Μετά το ολοκλήρωση μίας φορτισμένης συνεδρίασης, οι ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί ενέκριναν με 135 ψήφους υπέρ, έναντι 88 κατά, την τροποποίηση που αποφασίζει «να μην ξεκινήσει η διαδικασία επίβλεψης της Ουγγαρίας, αλλά αντίθετα να παρακολουθείται από κοντά η κατάσταση στη χώρα και να συνταχθεί ένας απολογισμός για την επιτευχθείσα πρόοδο».

Η κοινοβουλευτική συνέλευση αριθμεί 318 μέλη από 47 κράτη μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού.

Η εν λόγω διαδικασία εποπτείας ακολουθείται κατά περίσταση για να διαπιστωθεί εάν κάποιο μέλος τηρεί πιστά τις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης: τα δικαιώματα του ανθρώπου, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Οι επικριτές του Ορμπάν του προσάπτουν ότι αυτός εκμεταλλεύεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματός του για να προωθήσει συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα είναι δύσκολο να ανακληθούν.