Στις κάλπες οι Πολωνοί για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου

Ξεκάθαρο προβάδισμα των συντηρητικών δείχνουν οι δημοσκοπήσεις


ΚΟΣΜΟΣ
8:02
13/10/2019
Στις κάλπες οι Πολωνοί για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου
4
loading

Νέο κοινοβούλιο καλούνται να εκλέξουν σήμερα οι Πολωνοί, με το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) να επιδιώκει να διατηρήσει την αυτοδυναμία του στην κάτω βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ελπίζουν σε ανατροπή και τον σχηματισμό ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού, με πολιτικό πρόγραμμα εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνο του PiS.

Οι Πολωνοί θα εκλέξουν 460 βουλευτές στη Σέιμ (Sejm), την κάτω βουλή, το βασικό νομοθετικό σώμα, αλλά και 100 μέλη της Γερουσίας, του σώματος με ρόλο ελέγχου και αναθεώρησης.

Το PiS είχε καθαρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των σημερινών εκλογών: αναμένεται να εξασφαλίσει το 40-49% των ψήφων, ποσοστό που μπορεί πιθανόν να του δώσει αυτοδυναμία στην κάτω βουλή.

Από την πλευρά τους, τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης – το κεντρώο Συμμαχία Πολιτών (ΚΟ) που γεννήθηκε από την Πολιτική Πλατφόρμα (PO), η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία (SLD) και το χριστιανοδημοκρατικό Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα (PSL) – ελπίζουν ότι συνδυαστικά η στήριξη των ψηφοφόρων προς αυτά μπορεί να ξεπεράσει αυτή του PiS, γεγονός που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Κοινός παρονομαστής για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η φιλοευρωπαϊκή στάση και η δέσμευση ότι θα ακυρώσουν τις αμφιλεγόμενες ευρείες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε το PiS τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε τομείς όπως αυτός του δικαστικού συστήματος, οι οποίες έφεραν τη χώρα σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 τοπική ώρα (08.00 ώρα Ελλάδας).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Τζιν ντομπρε

  Μακάρι να γίνει ενωμένη Ευρώπη ένας Λαός μια χώρα μία Κυβέρνηση. Απέναντί σε ολους και Ρώσους και Τούρκους και Αμερικανούς. Σε εκδηλώσεις που κάναμε ερχόντουσαν αντιπροσωπεία από Πολωνούς εθνικιστές και ήταν πολύ καλα οργανωμένοι. Καταλαβαίνεις...

  1. avatar dk.

   To 'Πολύ καλά οργανωμένη" να λες γενικά για Πολωνούς... Όχι στο βαθμό, που κάποτε ήταν και Γερμανοί, μα πολύ πιο καλά από σημερινούς Γερμανούς. Βέβαια δεν μπορώ να ξέρω ποιόν βρήκες εσύ.

   PL Εθνικιστές, τα 95% από αυτούς, δεν είναι κατά της ενωμένης Ευρώπης. Είναι κατά των Βρυξελλών όπως είναι τώρα. Ζητάνε να κρατιούνται ευρωπαϊκές αξίες όπως τις καταλάβαμε την τελευταία χιλιετία, όχι από τα χρόνια 2000+
   Κα να μην είσαι τόσο αφελής να πιστεύεις και πως η Ρωσία με την Γερμανία, Γερμανία με την Ρωσία δεν κάνουν πια μεγάλες συμφωνίες, πάνω από το συμφέρων των Ευρωπαίων λαών. Το Ribbentrop-Molotov Pact , δεν ήταν το τυχαίο στην ιστορία, ήταν το «λογικό» και όχι πρώτο, όχι τελευταίο τέτοιο.

 2. avatar dk.

  Και το Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα (PSL) δεν είναι χριστιανοδημοκρατικό. Είναι το αγροτικό. Μα οι αγρότες, τις προηγούμενες εκλογές, προτιμούσαν το χριστιανικό PiS .

 3. avatar dk.

  Το κυβερνών κόμμα δεν είναι συντηρητικό. Αφού όλο φέρνει τεράστιες αλλαγές στο σύστημα του κράτος και μια μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη. Είναι χριστιανοδημοκρατικό. Κυριολεκτικώς !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει