Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στο ρωσικό Sputnik για τη στάση του απέναντι στην απόφαση του Ιρανού αξιωματούχου Αλί Λαριτζάνι να μην παραβρεθεί σε διάσκεψη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θέλω να σχολιάσω την απόφαση ενός εκ των ομιλητών από τα κοινοβούλια των συμμετεχουσών χωρών. Αυτός, ενδεχομένως, έχει τους λόγους του. Αλλά χαιρόμαστε που βλέπουμε τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Βιάτσελαβ Βολόντιν σε αυτή τη διάσκεψη. Η διάσκεψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ζωτικής σημασίας. Τα κοινοβούλια πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη νομοθετική διαδικασία, αλλά και στην κοινοβουλευτική διπλωματία» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ερωτηθείς αν φοβάται την απομόνωση της Τουρκίας, είπε «γιατί πρέπει να φοβάται η Τουρκία αν θα απομονωθεί; Αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατία και η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός μας».

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν νομίζω ότι η Ρωσία έχει κάτι εναντίον αυτής της επιχείρησης. Η Ρωσία ανησυχεί για ορισμένες ευαίσθητα πράγματα, όπως η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της Συρίας. Μας ανησυχούν κι εμάς επίσης», συμπλήρωσε.

«Εάν ρίξετε μια ματιά σε όλες τις κοινές δηλώσεις Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν, θα δείτε ότι πάντα υπογραμμίσαμε την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας» συνέχισε.

Χαρακτήρισε επίσης τρομοκρατική οργάνωση τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), κατηγορώντας τους ότι διαθέτουν αποσχιστική ατζέντα και προσπαθούν να χωρίσουν τη χώρα.

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτό. Αντιμετωπίζουμε μαζί την τρομοκρατία (σ.σ. με άλλα κράτη), με τη Ρωσία. Γι ‘αυτό η Ρωσία μας υποστήριξε στον ΟΗΕ. Εάν ορισμένες χώρες έχουν διπλά πρότυπα όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας – αυτό είναι το πρόβλημά τους. Δεν φοβόμαστε την απομόνωση, αν η αλήθεια είναι από την πλευρά μας, καθώς στοχεύουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».