Η διαδικασία αποχώρησης των μελών του PKK ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, αλλά «η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί αν δεν απομακρυνθούν τα πολιτικά εμπόδια», δήλωσε ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Η διστακτικότητα στην απελευθέρωση των φίλων μας που βρίσκονται στις φυλακές δείχνει ότι δεν έχει ακόμα αλλάξει η νοοτροπία», είπε ο κ. Ντεμιρτάς στους δημοσιογράφους. «Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να αποφυλακισθούν αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Ο κ. Ντεμιρτάς είπε ακόμη ότι το BDP θα είναι ο βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας επίλυσης του κουρδικού. «Δεν έχουμε πρόθεση να διακόψουμε την διαδικασία», σημείωσε και εξήγησε ότι οι δηλώσεις του αποτελούν «απλώς προειδοποιητικά μηνύματα προς την κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής του BDP τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να μια ετοιμάσει δέσμη μεταρρυθμίσεων με περίπου 20-25 άρθρα τα οποία θα πρέπει κατά τον ίδιο να αφορούν τον αντιτρομοκρατικό νόμο, τον νόμο για τον Τύπο, και τον νόμο του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, τον νόμο των πολιτικών κομμάτων και τον ποινικό κώδικα.

Ο κ. Ντεμιρτάς είπε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στις συνομιλίες του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν και κρατικών αξιωματούχων ενώ επιβεβαίωσε ότι νέα αποστολή του BDP θα επισκεφτεί τον Οτζαλάν στο νησί Ιμραλί στις επόμενες 10 ημέρες.

Ο κ. Ντεμιρτάς μίλησε ακόμη για ένα πρότυπο ομοσπονδίας ή διευρυμένης διοικητικής αυτονομίας που θα ικανοποιούσε όλες τις ανάγκες των κουρδικής καταγωγής πολιτών . Η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατεύσει τα πολιτιστικά δικαιώματα της κουρδικής κοινότητας , και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής γλώσσας των Κούρδων, ανέφερε ακόμη.