Μόλις 32 ετών είναι ο Βοris Kovalyov. Τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο, τα έχει περάσει σε κάποιες από τις πιο αυστηρές ρωσικές φυλακές.

Μόλις λίγους μήνες μετά την πρόωρη αποφυλάκισή του από φυλακή του Krasnoyarsk όπου εξέτιε ποινή για κλοπή συνελήφθη και πάλι για διακίνηση ναρκωτικών.

Καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και δύο χρόνια μετά μεταφέρθηκε και πάλι στο Krasnoyarsk.

Το σωφρονιστικό κατάστημα φυλάσσεται από φρουρούς με αυτόματα ενώ οι επισκέπτες πρέπει να καταθέτουν διαβατήρια και ταυτότητες πριν μπουν στο κτήριο.

Δεν βοηθά όμως κι ο καιρός καθώς οι χειμώνες στη Σιβηρία σημαίνουν θερμοκρασίες που φτάνουν τους -11 βαθμούς Κελσίου μέσα στη φυλακή.

Στο Krasnoyarsk κρατούνται πολλοί κατάδικοι για πολλαπλά εγκλήματα. Ωστόσο το σωφρονιστικό σύστημα που παλαιότερα εστίαζε μόνο στην τιμωρία πλέον δίνει έμφαση στην επανένταξη.

Οι κρατούμενοι μαθαίνουν τη δουλειά του ξυλουργού και του σιδηρουργού, κατασκευάζουν έπιπλα, ράβουν ρούχα και απασχολούνται σε διαφόρων ειδών εργασίες. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά, αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα.

Επίσης ενθαρρύνονται να προσεύχονται και για το λόγο αυτό μια εκκλησία από τα προάστια της πολης αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε ολόκληρη μέσα στη φυλακή.

Πιστεύεται πως τα εκπαιδευτικά προγράμματα- στα οποία συμμετείχε και ο Kovalyov- είναι η καλύτερη ευκαιρία για επανένταξη και αποφυλάκιση νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Ο 32χρονος τελείωσε το σχολείο ενώ εξέτιε την ποινή του και στη συνέχεια έμαθε να συντάσσει ειδήσεις για τους συγκρατούμενούς του και να δουλεύει ως κάμεραμαν στον τηλεοπτικό σταθμό της φυλακής. Δούλεψε στο ξυλουργείο και το μηχανουργείο της φυλακής και ανέλαβε την προπόνηση των ομάδων μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου.

«Αυτή η επιλογή είναι που άλλαξε τη ζωή του», δήλωσε ο φωτορεπόρτερ Ilya Naymushin που επισκέφθηκε τη φυλακή του Krasnoyarsk για μια φωτογραφική δουλειά. Όπως εξηγεί, η στιγμή που φωτογράφισε τον Kovalyov να φεύγει, ελεύθερος πλέον, ήταν γεμάτη συγκίνηση.

Τον 32χρονο περίμενε η γυναίκα του Galina που έμεινε στο πλευρό του το διάστημα που ήταν φυλακισμένος.

Εκτιμάται, όπως γράφει η Daily Mail, πως στη Ρωσία εκτίουν ποινή 850.000 άνθρωποι, κάποιοι καταδικασμένοι σε καταναγκαστική εργασία. Κρατούμενες είναι 60.000 γυναίκες σε γυναικείες φυλακές.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2010 στους 100.000 Ρώσους οι 560 βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα.