Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να περιμένει μέχρι οι στρατιώτες των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, προτού εξαπολύσει επίθεση, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο ίδιος άνθρωπος τόνισε πως η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις, μπορεί να πάρει μια εβδομάδα και πως η χώρα του είναι πολύ πιθανό να περιμένει να ολοκληρωθεί προκειμένου να αποτραπεί «οποιοδήποτε ατύχημα».

Στο μεταξύ, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπογράμμισαν σήμερα πως δέχθηκαν «πισώπλατη μαχαιριά» από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις τους δεν θα αναμειχθούν σε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

«Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF, Κίνο Γκάμπριελ, σε συνέντευξη στο δίκτυο al-Hadath TV, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι SDF ήταν «πλήρως δεσμευμένες» στην υπό την εγγύηση των ΗΠΑ συμφωνία για έναν «μηχανισμό ασφαλείας» στη συνοριακή περιοχή, είπε στη συνέχεια. Και πρόσθεσε: «Όμως η ανακοίνωση (των ΗΠΑ) σήμερα ήταν ένας αιφνιδιασμός και μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στις SDF».