Το Ιράν σημειώνει «σταθερή πρόοδο» στην επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος παρά τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες δεν φαίνεται να το επιβραδύνουν, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.

Ο Γιουκίγια Αμάνο σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στον διάλογο με το Ιράν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με τις πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις της πυρηνικής δραστηριότητας. Αλλά καμία νέα συνάντηση δεν έχει ακόμη οριστεί έπειτα από 10 γύρους συνομιλιών από τις αρχές του 2012, σημείωσε ο ίδιος.

«Υπάρχει μια σταθερή αύξηση της δυνατότητας και της παραγωγής» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημείωσε επίσης ο Αμάνο σε συνέντευξή του.

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη για το αν οι αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι δυτικές δυνάμεις στο Ιράν επιβραδύνουν την πυρηνική του δραστηριότητα, ο Αμάνο απάντησε: «Δεν το πιστεύω (…) δεν βλέπω κανέναν αντίκτυπο».

Ο Αμάνο έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο μετά την δέσμευση που ανέλαβε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη, να προωθήσει μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του προκειμένου να υπάρξει μια άρση των κυρώσεων.

Ο Ροχανί δήλωσε ωστόσο επίσης ότι η Τεχεράνη δεν προτίθεται να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Δύση και το Ισραήλ εκφράζουν φόβους ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν έχει στόχο την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη το διαψεύδει και δηλώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνον ειρηνικούς σκοπούς.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οι ιρανικές προεδρικές εκλογές έδειξαν την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση της Τεχεράνης, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι πιθανό να φέρουν μια οποιαδήποτε αλλαγή στην πυρηνική της πολιτική.

«Οι ιρανικές εκλογές σαφώς δείχνουν τη βαθιά δυσαρέσκεια του ιρανικού λαού προς το καθεστώς του, αλλά δυστυχώς αυτές δεν έχουν την δύναμη να αλλάξουν τις πυρηνικές προσδοκίες του Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κι όχι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Χασάν Ροχανί, πρώην διαπραγματευτής για τα πυρηνικά που θεωρείται ευρέως ως μετριοπαθής,  είναι αυτός που καθορίζει την πυρηνική πολιτική του Ιράν, για την αντιμετώπιση της οποίας έχουν επιβληθεί σκληρές οικονομικές κυρώσεις και υπάρχει η προοπτική μιας στρατιωτικής δράσης.

Ο Νετανιάχου ζήτησε παράλληλα την συνέχιση των διεθνών πιέσεων στο Ιράν για την παρεμπόδιση των πυρηνικών του προσπαθειών.