Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα ότι επιζητεί να πείσει το Ιράν για μια πιο στενή συνεργασία όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας Χασάν Ροχανί.

«Τώρα θα αναμείνουμε την εγκαθίδρυση της νέας κυβέρνησης. Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου για να πείσω το Ιράν να συνεργαστεί στενά μαζί μου και με την ομάδα 5+1 ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη όσον αφορά την φύση του πυρηνικού του προγράμματος», δήλωσε η Άστον σε δημοσιογράφους στην Βαγδάτη, όπου πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη, αναφερόμενη στις έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα, συν την Γερμανία) που διαπραγματεύονται με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Άστον, η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα εξ ονόματος των μεγάλων δυνάμεων, είχε δηλώσει το Σάββατο μετά τη νίκη του Ροχανί στις ιρανικές προεδρικές εκλογές ότι η ίδια είναι «αποφασισμένη» να εργαστεί με την κυβέρνησή του όσον αφορά το πυρηνικό ζήτημα.

Ο Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών των μεγάλων δυνάμεων.

Ο επιτελάρχης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι η εκλογή του Χασάν Ροχανί αποτελεί μια «ενδεχομένως ελπιδοφόρα ένδειξη» και ότι αν τηρήσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά «αυτό το παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα, θα βρει σε μας έναν εταίρο».

«Αν (ο Ροχανί) ενδιαφέρεται, όπως είπε στην προεκλογική του εκστρατεία, να διορθώσει τις σχέσεις του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχει μια ευκαιρία να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ντένις Μακντόνα, μιλώντας στο πρόγραμμα «Face the Nation» του δικτύου CBS.

Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση έκρινε σήμερα «επείγουσα» την εξεύρεση μιας λύσης στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα και ζήτησε την συνέχιση του διαλόγου μετά την εκλογή του «μετριοπαθούς» υποψηφίου των ιρανικών προεδρικών εκλογών.

«Μια λύση πάνω στο ζήτημα αυτό επείγει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσκε.

«Κατά την άποψή μας θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «το Ιράν έχει φυσικά το δικαίωμα σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά οφείλει επίσης να εκπληρώσει όλες τις διεθνείς του υποχρεώσεις».

Μετά την εκλογή του Ροχανί, το Βερολίνο «θα εξετάσει με ακρίβεια ποιες νέες δυνατότητες ανοίγονται στο Ιράν στο εσωτερικό και το εξωτερικό», κατέληξε ο Πέσκε.

Την ίδια ώρα η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η νέα ιρανική κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθειες για να επιτύχει μια ρύθμιση μέσω διαπραγματεύσεων όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την εκλογή του Ροχανί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ σημείωσε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας ρύθμισης θα αντιμετωπιστούν «καλή τη πίστει» από την Βρετανία και πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα του Λονδίνου να αποτρέψει την διάδοση των πυρηνικών όπλων.