Μεγάλο φαβορί στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θεωρείται η οικονομολόγος Ντίλμα Ρούσεφ, η 62χρονη πρώην αντάρτισσα και προστατευόμενη του απερχόμενου προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Εάν η Ντίλμα, όπως την αποκαλούν οι Βραζιλιάνοι, κερδίσει από τον πρώτο γύρο θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της 8ης οικονομίας του κόσμου, μιας χώρας που αριθμεί 193 εκατομμύρια κατοίκους.

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες το βράδυ, ενδέχεται να χρειαστεί να δώσει τη μάχη στο δεύτερο γύρο απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό της, τον 68χρονο σοσιαλδημοκράτη Ζοζέ Σέρα, πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο.

Η «Σιδηρά Κυρία», ήταν επικεφαλής υπουργός της κυβέρνησης και είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί τρία χρόνια από τη στρατιωτική δικτατορία (1965-1984). Ωστόσο, μέχρι και πριν από έξι μήνες, όταν επελέγη από τον Λούλα ως διάδοχός του, ήταν σχεδόν άγνωστη στους Βραζιλιάνους.

Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 17%, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την οικολόγο και υπερασπιστή των Ινδιάνων, Μαρίνα Σίλβα, 52 ετών.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% σήμερα, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Τέλος, εκτός από τον πρόεδρό τους οι Βραζιλιάνοι καλούνται να εκλέξουν τους κυβερνήτες και τους βουλευτές των 27 ομόσπονδων Πολιτειών και να ανανεώσουν το Κοινοβούλιο και τα δύο τρίτα της Γερουσίας. Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011.