Ψευδή, παράλογη και γελοία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες την κατηγορία που διατύπωσε ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατά την έναρξη της δίκης αδελφού του, ότι δηλαδή τον προστάτευε και έλαβε «εκατομμύρια δολάρια» σε δωροδοκίες από διακινητές ναρκωτικών.

«Οι καθεαυτό κατηγορίες είναι 100% ψευδείς, παράλογες και γελοίες. Είναι λιγότερο σοβαρές κι από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» ανέφερε ο πρόεδρος της Ονδούρας σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο εισαγγελέας Τζέισον Ρίτσμαν είχε πει νωρίτερα, κατά την έναρξη της δίκης αδελφού του προέδρου Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες για διακίνηση ναρκωτικών, ότι ο κατηγορούμενος αισθανόταν τόσο απόλυτα προστατευμένος που χάρασσε στα πακέτα της κοκαΐνης τα αρχικά του και ότι παρέδωσε στον πρόεδρο της Ονδούρας «εκατομμύρια» δολάρια από διακινητές ναρκωτικών, ανάμεσά τους και τον Μεξικανό Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

«Ο κατηγορούμενος προστατευόταν από τον σημερινό πρόεδρο της Ονδούρας, ο οποίος έλαβε εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκίες από διακινητές ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του Χοακίν Γκουσμάν, του “Ελ Τσάπο“» είπε ο εισαγγελέας στην εναρκτήρια τοποθέτησή του. Ο φυλακισμένος στις ΗΠΑ Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών «έδωσε προσωπικά στον κατηγορούμενο ένα εκατομμύριο δολάρια το οποίο προοριζόταν για τον αδελφό του, τον πρόεδρο» πρόσθεσε.

Ο Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες Αλβαράδο, αδελφός του προέδρου της Ονδούρας, κατηγορείται από την δικαιοσύνη των ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών. Πρώην βουλευτής, ηλικίας 41 ετών, ο «Τόνι» Ερνάντες συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι τον Νοέμβριο του 2018 και του απαγγέλθηκαν τέσσερις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κατοχή πυροβόλων όπλων και ψευδορκία, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, ενέχεται σε εγκληματικές δραστηριότητες τουλάχιστον από το 2004 και συμμετείχε στη διακίνηση κοκαΐνης για πάνω από 10 χρόνια.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν τον κατηγορεί επίσης ότι εμπλέκεται σε τουλάχιστον δύο δολοφονίες που συνδέονται με τη σύγκρουση αντίπαλων συμμοριών μεταξύ του 2011 και του 2013.

Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος σε αυτή τη δίκη, που προβλέπεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, ο «Τόνι» Ερνάντες κινδυνεύει να του επιβληθεί από ποινή φυλάκισης πέντε ετών ως ισόβια κάθειρξη.