Το νησί Kiribati βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και πολλοί το χαρακτηρίζουν σαν έναν «επίγειο παράδεισο»… για όσο τουλάχιστον θα υπάρχει ακόμη!

Με τον ωκεανό όμως να «γλύφει» συνεχώς τις ακτές του, το μικρό αυτό κοραλλιογενές νησί, απειλείται με… εξαφάνιση.

Ο ωκεανός το «καταπίνει» σιγά σιγά, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής και της συνεπακόλουθησης ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για το Kiribati. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό» αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο British Columbia, Simon Donner, ο οποίος επισκέπτεται το νησί από το 2005.

Ο πρόεδρος του Kiribati, Anote Tong, προβλέπει ότι η χώρα του έχει μόλις 30 με 60 χρόνια ζωής, γράφει η Daily Mail που δημοσίευσε φωτογραφίες από το πρακτορείο Reuters, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των πλημμυρών και της μόλυνσης του νερού.

Εκτός όμως από την απειλή της «εξαφάνισης» λόγω της κλιματικής αλλαγής, προσθέτει το δημοσίευμα, η νησιωτική αυτή χώρα αντιμετωπίζει ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από… την αύξηση του πληθυσμού!

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πληθυσμός μπορεί να ξεπεράσει τις 100.000 μέχρι το 2030 αν συνεχιστούν οι γεννήσεις με τον ίδιο ρυθμό.

Η έλλειψη καθαρού νερού προκαλεί προβλήματα υγείας, λόγω της αύξησης της αλατότητας και της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων, ενώ η μόλυνση από τα ανθρώπινα και τα ζωικά απόβλητα προκαλεί συχνά κρούσματα διάρροιας.

Η κυβέρνηση του Kiribati εξετάζει δραστικά μέτρα για να βρει λύση για τα προβλήματα στέγασης και διατροφής των πολιτών της, διαπραγματευόμενη μέχρι και την αγορά γης στα γειτονικά Fiji.