Απολύθηκε ο πρόεδρος των Φίλων του Παλαί ντε Τοκιό, αποκάλεσε την Γκρέτα Τούνμπεργκ τρελή

«Εύχομαι κάποιος παρανοϊκός να την πυροβολήσει» είπε μεταξύ άλλων


ΚΟΣΜΟΣ
11:52
01/10/2019
Απολύθηκε ο πρόεδρος των Φίλων του Παλαί ντε Τοκιό, αποκάλεσε την Γκρέτα Τούνμπεργκ τρελή
6
loading

Απομακρύνθηκε από το αξίωμά του ο Μπερνάρ Σενεμπό, πρόεδρος του συνδέσμου των «Φίλων του Παλαί ντε Τοκιό», του γνωστού παρισινού κέντρου τέχνης, μετά τη δημοσίευση απειλητικών και προσβλητικών σχολίων στο Facebook για τη 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Σχολιάζοντας άρθρο του περιοδικού Slate, ο Σενεμπό χαρακτήρισε «τρελή» την Τούνμπεργκ και δήλωσε «πως πρέπει να την πυροβολήσουμε», προσθέτοντας: «Εύχομαι κάποιος παρανοϊκός να την πυροβολήσει».

Η απάντηση του Παλαί ντε Τοκιό ήταν άμεση. Με σειρά μηνυμάτων του στο Twitter το Μουσείο τονίζει πως «καταδικάζει αυτές τις δηλώσεις και παίρνει αποστάσεις από αυτές τις θέσεις», προσθέτοντας πως η Γενική Συνέλευση των Φίλων του Παλαί ντε Τοκιό θα συνέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο.

Με βάση τα καθήκοντά του, ο Σενεμπό ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη δικτύου χορηγών και για την κοινωνική προβολή του μεγαλύτερου κέντρου σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Σε ανακοίνωσή του δε στο περιοδικό Artforum, ο Σενεμπό εκφράζει στις 29 Σεπτεμβρίου «τη βαθιά θλίψη του για τις λέξεις αυτές που εξέπληξαν πολλούς ανθρώπους, από τους οποίους ζητώ συγγνώμη για την οργή που ένοιωσα» και προσθέτει: «Φυσικά και δεν παρακινώ τη δολοφονία της Γκρέτα Τούνμπεργκ και σας ζητώ να πιστέψετε πως στο πλαίσιο του 'παιχνιδιού' στο Facebook τα λόγια αυτά γλίστρησαν από το μυαλό και τις προθέσεις μου. Αυτές οι προσωπικές απόψεις ουδεμία σχέση έχουν με τους Φίλους του Παλαί ντε Τοκιό, το ίδιο το Παλαί ντε Τοκιό, και λυπούμαι για την αναστάτωση που του προκάλεσα».

Όμως, όπως τονίζει το ΑΜΠΕ, ο Σενεμπό έχει μακρά προϊστορία σε «άστοχα» σχόλια. Το 2017 είχε σχολιάσει τοιχογραφία που είχε εκτελέσει για τον παρισινό σταθμό του μετρό Σατό Ρουζ ο Καμερουνέζος καλλιτέχνης Μπαρτελεμί Τογκουό. Τότε, ο Σενεμπό είχε δηλώσει ότι η πρωτοβουλία αυτή μοιάζει σα να «ρίπτουμε αδάμαντες έμπροσθεν των χοίρων» και αναφέρθηκε στον κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής που εξυπηρετεί ο σταθμός. Το σχόλιό του κατέβηκε έκτοτε από τη σελίδα του στο Facebook.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar φωφω

  Τώρα πια είναι πεπαλαιωμένο θέμα ,επικρίθηκε και κατακρίθηκε . Σαν να λέμε,ένα αστέρι γεννιέται αλλά πεθαίνει πολύ γρήγορα . O αυθορμητισμός της αγανάκτησης (για τα λεγόμενα της μπουμπους) έφερε θλιβερά αποτελέσματα σε κάποιους. Το να χάσεις την δουλειά σου,για ψύλλου πήδημα(παροιμία) είναι αποκαρδιωτικό. Προσέχουμε για να έχουμε.

 2. avatar Το παλουκάκι.

  Καλά κοτζάμ πρόεδρος δεν είχε αντιληφθεί ότι ποτέ δε φωνάζουμε \"ο βασιλιάς είναι γυμνός\";

 3. avatar Ουουουου 666

  Μου θυμιζει κάτι από Κωνσταντόπουλου σε νεώτερη.

 4. avatar moot

  >Σύνδρομο Αλκοολικού Νεογνού
  >Αυτισμός
  >Άσπεργκερς
  >Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  >Κατάθλιψη από τα 11, με επιλεκτική αλαλλία και ανορεξία

  Όχι γκόι, το κορίτσι είναι μια χαρά, φάε τώρα λουκάνικα από έντομα και κρεατόμαζες και πλήρωσε περισσότερους φόρους για να σωθείς από το κλίμα!

 5. avatar απαράδεκτες οι δηλώσεις

  παρότι το κορίτσι έχει σοβαρό πρόβλημα με την νεοταξίτικη πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί και το μίσος που την έχουν ποτίσει.

  1. avatar Καλά καλά

   σε λίγο θα πείς το νερό νεράκι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει