Στην απομάκρυνση εκατοντάδων ακτιβιστών, που διαδήλωναν για την κλιματική αλλαγή σε κεντρικό δρόμο της Λισαβόνας, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Πορτογαλίας.

Όλο το απόγευμα, χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι, βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας συμμετέχοντας σε μια κινητοποίηση που εμπνεόταν από τη δράση της έφηβης Γκρέτας Τούνμπεργκ.

Αργότερα, μια ομάδα διαδηλωτών που κράταγαν σημαίες της Ανταρσίας κατά της Εξάλειψης απέκλεισαν μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές και άρχισαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο της Τράπεζας της Πορτογαλίας, πριν τους απομακρύνουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές απομακρύνθηκαν διά της βίας από αστυνομικούς. Κάποιοι από αυτούς φώναζαν το σύνθημα «δεν μοιάζει έτσι η δημοκρατία».

Η Ανταρσία κατά της Εξάλειψης παρέλυσε μέρος του Λονδίνου τον Απρίλιο, προχωρώντας σε 11 ημέρες κινητοποιήσεων που η ίδια η οργάνωση χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη εκδήλωση πολιτικής ανυπακοής στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας.

Στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το πορτογαλικό παράρτημα της Ανταρσίας κατά της Εξάλειψης απαιτεί, μεταξύ άλλων, να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής και η Πορτογαλία να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.