Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν τη διαδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιήσει το Σάββατο μια ακροδεξιά οργάνωση νέων στην Τουλούζη, μετά τη δολοφονία ενός 19χρονου φοιτητή στο Παρίσι από μια ομάδα σκίνχεντς.

Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της Τουλούζης είχε εκφράσει ανησυχίες για τη σχεδιαζόμενη λαμπαδηφορία σε ανάμνηση της νίκης του χριστιανικού στρατού του Καρόλου Μαρτέλου επί των Αράβων που πολιορκούσαν την πόλη το 721. Η ηγεσία της αστυνομίας από την πλευρά της ανέφερε ότι φοβόταν ότι θα υπήρχε «σοβαρός κίνδυνος για διατάραξη της τάξης» στην περίπτωση πραγματοποίησης της κινητοποίησης.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί κατ’ επανάληψη επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών νεαρών και αστυνομικών, ιδίως στο περιθώριο διαδηλώσεων κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Η ξαφνική ανάδειξη των ομάδων αυτών απειλεί να κατακερματίσει την ήδη διαιρεμένη δεξιά αντιπολίτευση. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν επιδιώκει να πάρει αποστάσεις από τους ακροδεξιούς ενώ στο συντηρητικό UMP συνεχίζεται ακόμη η διαμάχη για το αν το κόμμα θα πρέπει να ταχθεί υπέρ ή κατά του κινήματος κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Το βράδυ της Πέμπτης εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο όπου δέχτηκε την επίθεση των ακροδεξιών ο 19χρονος Κλεμάν Μερίκ, ο οποίος σπούδαζε πολιτικές επιστήμες. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στο πανεπιστήμιό του, στο Καρτιέ Λατέν του Παρισιού και σε άλλες πόλεις. Στην Τουλούζη, ακροαριστερές ομάδες νεολαίων σχεδιάζουν να διαδηλώσουν αύριο Σάββατο εναντίον των “φασιστών”, όπως χαρακτηρίζουν τους δράστες της επίθεσης.