Η προτεραιότητα που έθεσε η νέα Ευρωπαία γενική εισαγγελέας

Πού στοχεύει η Ε.Ε. με την ανάθεση των καθηκόντων της


ΚΟΣΜΟΣ
18:27
25/09/2019
Η προτεραιότητα που έθεσε η νέα Ευρωπαία γενική εισαγγελέας
loading

Ο διορισμός της πρώτης Ευρωπαίας γενικής εισαγγελέως είναι πραγματικότητα, με τη στελέχωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ξεκινά και να έχει ως στόχο την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και -κατά συνέπεια- την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

«Ο Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας θα διασφαλίσει, ώστε οι παραβάτες να παραπέμπονται όντως στη Δικαιοσύνη σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων εις βάρος του προϋπολογισμού της Ένωσης», δήλωσε ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, τονίζοντας ότι «τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η OLAF (Οργανισμός για την Καταπολέμηση της Απάτης) θα την υποστηρίξουν σθεναρά στα μελλοντικά της καθήκοντα».

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποτελεί πρωτοποριακό μηχανισμό, που θα δίνει προτεραιότητα στο διασυνοριακό έγκλημα. Απαντά στα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών και εξοπλίζει τους Ευρωπαίους εισαγγελείς με νέα, τολμηρά εργαλεία, για να διερευνούν και να διώκουν αυτά τα εγκλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε σχετικά η αρμόδια επίτροπος, Βιέρα Γιούροβα, η οποία σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόσθεσε ότι «θα καταστεί πλέον δυνατή η σύσταση της νέας αυτής υπηρεσίας έως το τέλος του 2020».

Κάθε χρόνο, οι εθνικοί προϋπολογισμοί σε όλη την Ευρώπη χάνουν έσοδα ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ, εξαιτίας της διασυνοριακής απάτης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητα να διερευνά, να διώκει και να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της Ε.Ε., όπως απάτη, διαφθορά ή σοβαρή διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, ενώ ο κανονισμός για τη σύστασή της εκδόθηκε το 2017 στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει