Το μεγάλο ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ ενημέρωσε σήμερα πως προτίθεται να ανακτήσει ένα χειρόγραφο του Κορανίου, που είχε αποσπάσει και μεταφέρει στο Παρίσι ο Ναπολέων Βοναπάρτης, και το οποίο αποσύρθηκε από μία δημοπρασία έπειτα από την «συγκίνηση» που προκάλεσε η είδηση της πώλησής του στην Αίγυπτο.

«Οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση του χειρογράφου και παρόμοιων εγγράφων που προέρχονται από την περιουσία του Αλ Άζχαρ, η οποία λεηλατήθηκε κατά την διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στην Αίγυπτο, είναι καθ’ οδόν προς την ολοκλήρωσή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Ο γαλλικός οίκος δημοπρασιών Οσενά είχε ανακοινώσει χθες την απόφασή του να αποσύρει από τη δημοπρασία που είχε προγραμματισθεί την ερχόμενη Κυριακή εξαιτίας της «συγκίνησης» που προκάλεσε στην Αίγυπτο η είδηση, και «μετά τις φιλικές διαβουλεύσεις» με την αιγυπτιακή πρεσβεία. «Ο ιμάμης του Αλ Άζχαρ είχε ζητήσει να μην πωληθεί το χειρόγραφο», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Οσενά.

Στο χειρόγραφο διατυπώνονται οι πρώτες ερμηνείες του Κορανίου που προέρχονταν από το Αλ Άζχαρ. Διασώθηκε από τις φλόγες το 1798 από έναν ειδικό στις ανατολικές σπουδές που συμμετείχε στην αποστολή του Βοναπάρτη στην Αίγυπτο. Το χειρόγραφο αποτελείται από 47 σελίδες, επρόκειτο να δημοπρατηθεί με τιμή εκκίνησης τα 10-15.000 ευρώ.