Η Σερβία δεν θα μπορέσει να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ έως τουλάχιστον το επόμενο έτος αν εφαρμοστεί η θέση της Γερμανίας, δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου θα επιμείνει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μόνον το 2014 «το νωρίτερο» και μόνον υπό τον όρο ότι η Σερβία τηρεί τις δεσμεύσεις που έλαβε για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, σημείωσαν οι πηγές αυτές.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα υπερασπιστεί αυτήν την θέση στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με τους ομολόγους της στην ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου. Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι όσον αφορά την Σερβία και άλλα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Οι αποφάσεις για την διεύρυνση της ΕΕ λαμβάνονται ομόφωνα.

Βάσει της γερμανικής θέσης μια περαιτέρω απόφαση για τις ενταξιακές συνομιλίες θα ληφθεί σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ αργότερα φέτος. Αν η Σερβία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το Κόσοβο ως τότε, «τότε οι ενταξιακές συνομιλίες μπορούν μόνον να αρχίσουν αργότερα», σημείωσε μια πηγή.

Η Σερβία και το Κόσοβο κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους τον Απρίλιο, αλλά δυσκολεύονται να την εφαρμόσουν.