Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε χθες στο  Ράμι Χαμντάλα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Ο Χαμντάλα θεωρείται από το Ισραήλ μετριοπαθής και πραγματιστής, μεταδίδουν σήμερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Ο ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Ράμι Χαμντάλα είναι ένας μετριοπαθής και πραγματιστής που θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική γραμμή με τον προκάτοχό του Σαλάμ Φαγιάντ», μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Ο Ράμι Χαμντάλα είναι στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς και δεν αναμένεται να τον υποσκιάσει. Πρόκειται μάλλον για έναν διαχειριστή και όχι πραγματικά για έναν πολιτικό άνδρα με ανάστημα ηγέτη, ενώ ο Φαγιάντ ύστερα από έξι χρόνια στη θέση αυτή εμφανιζόταν όλο και πιο ανταγωνιστικός προς τον Μαχμούντ Αμπάς», πρόσθεσε το ραδιόφωνο.

Η εφημερίδα Haaretz επικαλείται επίσης ισραηλινούς αξιωματούχους χαρακτηρίζοντας τον νέο πρωθυπουργό «πραγματιστή που διατηρεί πολλές επαγγελματικές επαφές με Ισραηλινούς». Η εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι ο Χαμντάλα, αντίθετα από τον Φαγιάντ, έχει καλές σχέσεις με τα διάφορα ρεύματα της Φάταχ, του κινήματος του προέδρου Αμπάς.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, ο Χαμντάλα αναμένεται να μην προβαίνει σε δηλώσεις σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία αφήνοντας το ρόλο αυτόν στον Αμπάς.

Ο 54χρονος Χαμντάλα, πρόεδρος από το 1988 του πανεπιστημίου Αλ-Νατζάχ της Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, ορίστηκε από τον Αμπάς για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, χθες, τελευταία ημέρα της προθεσμίας των πέντε εβδομάδων που προβλέπει ο νόμος μετά την παραίτηση του Φαγιάντ.

«Η κυβέρνηση θα σχηματιστεί εντός των προσεχών ημερών. Οι περισσότεροι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκια τους και θα διοριστεί ένας νέος υπουργός Οικονομικών», ανακοίνωσε ο Χαμντάλα, που είναι επίσης γενικός γραμματέας της κεντρικής εκλογικής επιτροπής και πρόεδρος της διοίκησης του παλαιστινιακού χρηματιστηρίου που εδρεύει στη Ναμπλούς.