Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα φέρεται να εμπλέκεται με τις σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και πιθανώς τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το αμερικανικό ραδιόφωνο NPR.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πριν από αρκετούς μήνες ο Μπιν Λάντεν έστειλε οδηγία στους υποστηρικτές του αναφέροντας ότι επιθυμεί να σημειωθούν επιθέσεις -όπως αυτές στην πόλη Μουμπάι της Ινδίας το Νοέμβριο του 2008- σε τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

«Ξέρουμε ότι ο Μπιν Λάντεν έστειλε οδηγία», δήλωσε στο NPR αξιωματούχος που είχε πρόσβαση σε πληροφορίες σε σχέση με τη συνωμοσία και ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Και σε αυτή την περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην τελική λίστα επιλογής των στρατηγικών στόχων. Περιλαμβάνονται υποχρεωτικά».

Σύμφωνα με το NPR, οι ένοπλοι σχεδίαζαν να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών σε ιδιαίτερα πολυσύχναστα τουριστικά σημεία της Ευρώπης και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ξενοδοχεία, όπως συνέβη στη Μουμπάι.

Ορισμένα από τα πρόσωπα που φαίνεται να είχαν λάβει μέρος στις επιθέσεις στη Μουμπάι, πρέπει να βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Άλλα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν εκεί χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά διαβατήρια, γεγονός που θα περιέπλεκε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό ή τη σύλληψή τους, προσθέτει το ραδιόφωνο επικαλούμενο αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι πρώτες πληροφορίες σε σχέση με τη συνωμοσία αυτή προήλθαν από τον Αχμαντ Σιντίκουι, έναν Γερμανό υπήκοο που κρατείται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν.