Την καταδίκη 97 προσώπων, φερόμενα ως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, σε ποινές κάθειρξης 10 ως 20 ετών για τρομοκρατία, γνωστοποίησε χθες Τρίτη το υπουργείο Δικαιοσύνης του Τσαντ.

Άλλοι δέκα ύποπτοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, λόγω του ότι δεν αποδείχθηκε η ενοχή τους πέραν πάσης αμφιβολίας και, σε μία περίπτωση, διότι αφορούσε ανήλικο, όπως διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρμόδιος υπουργός, Ντζιμέ Αραμπί.

Τα μέλη της Μπόκο Χαράμ προσήχθησαν την Κυριακή (25/08) ενώπιον ειδικού κακουργιοδικείου μέσα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Κόρο Τόρο, σε απομακρυσμένη περιοχή, στην έρημο, όπου δικάστηκαν εκατοντάδες κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με τον Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ίδια διαδικασία καταδικάστηκαν πάνω από 240 αντάρτες της οργάνωσης Ένωση Δυνάμεων της Αντίστασης (Union des forces de la résistance, UFR).

Οι επιθέσεις που αποδίδονται στην Μπόκο Χαράμ έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Ιούνιο του 2018 στην περιοχή της λίμνης Τσαντ. Οι περισσότερες από τις δεκάδες στοχοθέτησαν θέσεις του στρατού.

Στα τέλη του Μαρτίου, 23 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Τσαντ σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον προκεχωρημένης βάσης στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης. Άλλη επίθεση που αποδόθηκε στην Μπόκο Χαράμ, την 21η Ιουνίου, είχε συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνδρες του στρατού του Τσαντ.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, η οποία ξέσπασε το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάπνιξή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.000 ανθρώπους, ενώ 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί. Η σύρραξη εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες, στον Νίγηρα, στο Τσαντ και στο Καμερούν.

Από το 2015 και μετά, εναντίον της Μπόκο Χαράμ δρα η Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (ΜΠΔ), μια στρατιωτική συμμαχία που συγκρότησαν τα κράτη της περιοχής της λίμνης Τσαντ, η οποία έχει και την υποστήριξη επιτροπών επαγρύπνησης που έχουν σχηματίσει κάτοικοι.