Στην ανακοίνωση ότι προσέφυγαν νομικά εναντίον της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ, να κρατά επ’ αόριστο οικογένειες μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ, προχώρησαν είκοσι πολιτείες της χώρας.

«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση Τραμπ θα επιτρέψει στην υπηρεσία μετανάστευσης να φυλακίζει για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα αθώα παιδιά», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Μασαχουσέτης, Μόιρα Χίλι.

Η προσφυγή υποβλήθηκε στο Πρωτοδικείο του Λος Άντζελες και αναμένεται να είναι η πρώτη από πολλές που έχουν στόχο να εμποδίσουν την εφαρμογή της απόφασης η οποία θα ξεκινήσει να ισχύει τον Οκτώβριο.

«Η νέα απόφαση του Τραμπ θέτει με απάνθρωπο τρόπο σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία παιδιών. Υπονομεύει μια προ δεκαετιών συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη κράτηση παιδιών μεταναστών», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, Ζαβιέ Μπεσέρα, ανακοινώνοντας την προσφυγή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την κίνηση αυτή.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο να ακυρώσει τη συμφωνία του 1997, γνωστή ως συμφωνία Φλόρες, η οποία ορίζει τις 20 ημέρες ως ανώτατο χρονικό όριο για την κράτηση παιδιών μεταναστών. Αυτή επεκτάθηκε το 2015 για να περιλαμβάνει όχι μόνο να ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και αυτά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνουν ότι ο περιορισμός του χρόνου κράτησης «προσέλκυε» τους παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι ελπίζουν ότι αν εμφανιστούν στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού με ένα παιδί και ζητήσουν να τους δοθεί άσυλο, θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα εν αναμονή της ακρόασης της υπόθεσής τους από αμερικανικό δικαστήριο.

Οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να ανατρέψει τη συμφωνία Φλόρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν περισσότερα από νομικά εμπόδια. Ακόμη κι αν τα δικαστήρια επιτρέψουν την εφαρμογή της νέας απόφασης, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα: η εξεύρεση πόρων για να πληρωθούν χιλιάδες επιπλέον κρεβάτια για την κράτηση των οικογενειών των μεταναστών.

Η υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ΙCE) διαθέτει μόνο τρία κέντρα κράτησης οικογενειών, δύο στο Τέξας και ένα στην Πενσιλβάνια, τα οποία έχουν 2.500 με 3.000 κρεβάτια, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κέβιν ΜακΑλίναν.

Περισσότερες από 42.000 οικογένειες, κυρίως από την Κεντρική Αμερική, συνελήφθησαν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιούλιο ο αριθμός των συλλήψεων έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, αν και έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια

«Αν και ο αριθμός των διελεύσεων μεταναστών δεν αυξηθεί το φθινόπωρο, αυτό που θα τους επιτρέψει να κάνουν (η νέα απόφαση) είναι να κρατήσουν ένα μικρό ποσοστό των οικογενειών που φτάνουν για περισσότερο», δήλωσε ο Κέβιν Λάντι, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της ICE, αρμόδιος για την υπηρεσία Πολιτικής Κρατήσεων και Σχεδιασμού υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το Κογκρέσο είναι αυτό που ορίζει πόσα χρήματα μπορεί να ξοδεύει η ICE για την κράτηση μεταναστών. Ο προϋπολογισμός για το 2019 ήταν 2,8 δισ. δολάρια για την πληρωμή 49.500 μονών κρεβατιών και μόνο 2.500 κρεβατιών για γονείς και παιδιά.

Ωστόσο, η υπηρεσία κρατά αυτή τη στιγμή περισσότερους από 55.000 μετανάστες, αριθμό ρεκόρ, και μόνο μικρό ποσοστό εξ αυτών σε εγκαταστάσεις για την κράτηση οικογενειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICE.

Επίσης, η υπηρεσία δυσκολεύεται να βρει κοινότητες που θα δεχθούν να ανεγερθούν εκεί νέες εγκαταστάσεις, δήλωσε η Τερέζα Κάρντιναλ Μπράουν, πρώην σύμβουλος πολιτικής της ICE.