Το εμπορικό πλοίο Jolly Nero που προσέκρουσε την Τρίτη στον πύργο ελέγχου του λιμανιού της Γένοβας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και δύο να αγνοούνται, «δεν ανταποκρινόταν στις εντολές», δήλωσε σήμερα ο πηδαλιούχος του σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα Il Secolo XIX.

«Είπα στον κυβερνήτη ότι πλησιάζουμε πολύ κοντά στην αποβάθρα. Μετά ξαφνικά το πλοίο έπαψε να ανταποκρίνεται στις εντολές, ήταν εκτός ελέγχου. Προσπαθήσαμε να το σταματήσουμε, αλλά ήταν ανώφελο», δήλωσε ο Αντρέα Ανφόσι.

Ο Ανφόσι είναι επίσημος πηδαλιούχος του λιμανιού της Γένοβας που βοηθούσε, όπως ορίζουν οι κανόνες ναυσιπλοΐας, τον κυβερνήτη του σκάφους Ρομπέρτο Παολίνι στους ελιγμούς για την έξοδο από το λιμάνι. Οι δύο άντρες κρατούνται όσο διαρκούν οι έρευνες για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

«Δεν αισθάνομαι ένοχος. Τώρα είναι μια στιγμή πένθους…όμως θέλω να καταλάβω τι συνέβη, πως προέκυψε αυτή η καταστροφή. Θα συνεργαστώ πλήρως με την δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές. Το Jolly Nero έπλεε με πολύ χαμηλή ταχύτητα: τρεις κόμβους, δηλαδή τη μισή από αυτή που επιτρέπεται. Θα συνεργαστώ πλήρως με την δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές. Το Jolly Nero έπλεε με πολύ χαμηλή ταχύτητα: τρεις κόμβους, δηλαδή τη μισή από αυτή που επιτρέπεται», πρόσθεσε.

Τη στιγμή του δυστυχήματος προσπαθούσε να στρίψει με σβησμένες μηχανές και μικρή ταχύτητα. Ο κυβερνήτης ενός από τα ρυμουλκά που βοηθούσαν το πλοίο να βγει από το λιμάνι μας ενημέρωσε πως το Jolly Nero απέχει 70 μέτρα από την αποβάθρα και τον πύργο ελέγχου.

«Μόλις το άκουσα είπα στον κυβερνήτη πως πρέπει να αλλάξει πορεία, κάτι που αποτελεί συνηθισμένη διαδικασία» και ο Παολίνι «επανέλαβε τα λόγια μου, όμως το πλοίο δεν ανταποκρινόταν στις εντολές, οι μηχανές δεν λειτούργησαν. Προσπάθησε μια φορά και μετά δεύτερη, μετά δήλωσε βλάβη. Επρεπε να σταματήσει το Jolly Nero. Προσπάθήσαμε να ρίξουμε την άγκυρα, αλλά η διαδικασία αυτή απαιτούσε χρόνο 30 δευτερολέπτων, και δεν προλάβαμε», είπε ο Ανφόσι.

Δεκατρείς άνθρωποι βρίσκονταν την ώρα του δυστυχήματος στον πύργο ελέγχου και τη στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης Ορισμένοι έπεσαν στο νερό, άλλοι παγιδεύτηκαν στα ερείπια και στον ανελκυστήρα.