«Θέλουμε η Σερβία να αποτελεί “καλά νέα” για τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ ταυτόχρονα περιμένουμε κι εμείς καλά νέα από τις Βρυξέλλες» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η χώρα του θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο αφού, όπως είπε, έχει κάνει σχεδόν τα πάντα για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Η νέα κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει όλων των ειδών τα προβλήματα και τα ανοιχτά ζητήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταδεικνύοντας προσήλωση στην προώθηση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως βασικό εταίρο της, υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Τα βασικά πολιτικά κριτήρια στο πλαίσιο αυτής της πορείας ήταν το ζήτημα του Κοσόβου και η εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξε ο διάλογος του Βελιγραδίου με την Πρίστινα, πρόσθεσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε δε ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας που μονογράφηκε από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, στις Βρυξέλλες, στις 19 Απριλίου.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως ο διάλογος με την Πρίστινα θα συνεχιστεί, σε υψηλό επίπεδο, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Κατόπιν όλων αυτών, εάν «όλα είναι καλά», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι θα πρέπει να επισκεφθεί το Βελιγράδι την 1η Ιουλίου, σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς και πρόσθεσε: «Χωρίς καμιά αμφιβολία, η ΕΕ είναι ο πλέον σημαντικός εταίρος και επενδυτής μας αυτή τη στιγμή».