«Η γαλλο-γερμανική σχέση είναι ουσιώδης» για το Βερολίνο, δήλωσε σήμερα ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε για τα «πυρά» του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν σ’ ένα σχέδιο εγγράφου ενός πολιτικού κόμματος δεν έχουν καμιά σχέση με τη δουλειά ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. «Αυτό που μετράει για μας είναι η δράση της κυβέρνησης, η άμεση συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο, τον πρωθυπουργό Ερό και τους υπουργούς», δήλωσε.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, το Σαββατοκύριακο, να υποβαθμίσει τις επικρίσεις σε βάρος της καγκελαρίου που περιείχε το έγγραφο του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι επικρίσεις αυτές «ήταν σ’ ένα σχέδιο κειμένου εν όψει ενός συνεδρίου των Γάλλων σοσιαλιστών και ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχολιάζω τις θέσεις πολιτικών κομμάτων σε άλλες χώρες», τόνισε ο Ζάιμπερτ.

«Η συνεργασία με τη Γαλλία έχει τεράστια σημασία για εμάς. Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό δεν είναι καινούριο. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαφορετικές παραδόσεις. Αυτό δεν μας εμπόδισε τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό δεν θα μας εμποδίσει ούτε στο μάλλον να έχουμε μια συνεργασία στενή και φιλική που είναι καλή για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

«Χωρίς αυτή τη στενή ένωση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην Ευρώπη, πρέπει να το γνωρίζουμε και η καγκελάριος το γνωρίζει», επέμεινε, καταλήγοντας.