Ο γερμανικός Τύπος υποδέχεται σήμερα Με ένα μίγμα χλευασμού και αδιαφορίας υποδέχεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος τις επικρίσεις του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος σε βάρος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, η οποία κατηγορείται ότι ασκεί μια «εγωιστική» πολιτική στην Ευρώπη.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κυβερνά στη Γαλλία έκανε μια τρομερή ανακάλυψη: η Γερμανία είναι ένοχη για όλα», σαρκάζει, για παράδειγμα, σήμερα η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Χαρακτηρίζοντας «φτωχό και στερούμενο φιλοδοξίας» το σχέδιο κειμένου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο οποίο η Μέρκελ χαρακτηρίζεται «καγκελάριος της λιτότητας» η οποία επιδεικνύει μια «εγωιστική αδιαλλαξία», η «Χάντελσμπλατ» βλέπει στο κείμενο αυτό μια εκδήλωση του «πανικού και των διαιρέσεων» που κυριαρχούν στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το μόνο πράγμα που εξακολουθεί να τους συνδέει «είναι ότι θεωρούν κοινό εχθρό τη Γερμανίδα καγκελάριο», σχολιάζει.

Για την εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», η γαλλική κυβέρνηση πληρώνει κυρίως την απώλεια της επιρροής της στην Ευρώπη.

«Οι σοσιαλιστές υπόσχονταν πριν από λίγο καιρό να δείξουν το δρόμο στην Ευρώπη. Ένα χρόνο αφού κατέκτησαν το (προεδρικό) Μέγαρο των Ηλυσίων, αυτό ακούγεται σαν ένα αστείο», συνεχίζει η εφημερίδα.

Αν η Γερμανία «συγκεντρώνει πάνω της τη δυσαρέσκεια των εταίρων της (αυτό συμβαίνει επειδή), κρατάει μόνη της τα ηνία», προσθέτει.

Για την κεντροαριστερή «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», οι επιθέσεις εναντίον της καγκελαρίου εξηγούνται από το γεγονός ότι σε πέντε μήνες θα διεξαχθούν οι γερμανικές εκλογές.

«Στις 22 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί δεν θα ψηφίσουν μόνο για τη σύνθεση του επόμενου κοινοβουλίου, αλλά επίσης για την τύχη αριθμού άλλων χωρών. Γι’ αυτό η Ευρώπη θέλει να αναμιχθεί στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία», σύμφωνα με την «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Πρέπει συνεπώς να περιμένει κανείς ότι θα πολλαπλασιαστούν οι «μονοκόμματες» επιθέσεις, στις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος θα περιγράφεται ως ένας «άκαρδος» άνθρωπος, «που αρνείται τα χρήματα» σε «κράτη που βρίσκονται σε κρίση και τα οποία δεν έχουν ανάγκη παρά από ένα καλό σχέδιο ανάκαμψης για να βγουν από τη στενωπό».

Πρόκειται για βλακώδεις επιθέσεις που πολιτικά «θα βοηθήσουν την Μέρκελ (επειδή) οι Γερμανοί είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους επιφυλακτικοί έναντι των σχεδίων αρωγής και επιδοκιμάζουν την πολιτική της καγκελαρίου», υπενθυμίζει η βαυαρική εφημερίδα.

Εξάλλου, η κοινή γνώμη των χωρών της νότιας Ευρώπης δεν είναι κορόιδο», συνεχίζει η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στη Γαλλία όπως και στην Ισπανία η πλειονότητα των ανθρώπων θεωρούν τη δική τους πολιτική τάξη υπεύθυνη για την κρίση. Η πλειονότητα ξέρει πολύ καλά ότι τα χρέη δεν έγιναν από τη Γερμανία και πως αυτά τα χρέη, σε συνδυασμό με την απουσία εκσυγχρονισμού, είναι η αιτία της ύφεσης», καταλήγει.