Διαμάχη ανάμεσα στα συνδικάτα της Τουρκίας και την κυβέρνηση έχει προκαλέσει ο  εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης καθώς απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις εξαιτίας εργασιών ανακαίνισης.

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφαση της απαγόρευσης κάθε συγκέντρωσης στην πλατεία την Πρωομαγιά, τονίζοντας ότι λόγω των έργων που έχουν αρχίσει από το Νοέμβριο για την εκτροπή της οδικής κυκλοφορίας, δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών.

Το αριστερό εργατικό συνδικάτο Disk αποφάσισε να αγνοήσει την παραπάνω απόφαση και να πραγματοποιήσει συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ. «Η Ταξίμ είναι ιερή για μας, είναι η αξιοπρέπειά μας που διακυβεύεται», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Κανί Μπέκο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Μιλιέτ.

\«Η Ταξίμ έχει μια εντελώς ιδιαίτερη θέση στον κόσμο των εργατών, είναι εδώ που 36 φίλοι μας σφαγιάστηκαν και εδώ θα ξαναβρεθούμε», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι το συνδικάτο είναι έτοιμο να πληρώσει το τίμημα στην περίπτωση συγκρούσεων με τις δυνάμεις της τάξης.

Την Πρωτομαγιά του 1977, άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε συγκέντρωση προκαλώντας πανικό στα πλήθη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 36 άνθρωποι. Οι δράστες δεν εντοπίστηκαν ποτέ, ωστόσο τα συνδικάτα κατηγόρησαν τότε τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Μετά την επίθεση αυτή, οι αρχές της εποχής απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ την Πρωτομαγιά, μέχρις ότου η ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία από το 2002 επέτρεψε εκ νέου τις συγκεντρώσεις το 2010.