«Atomic» ονόμασαν γλαφυρά τη βότκα που φτιάχτηκε στα ερείπια της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής του πλανήτη για να σηματοδοτήσουν πως είναι ραδιενεργά καθαρή.

«Το πιο σημαντικό πιθανότατα μπουκάλι αλκοόλ του κόσμου», όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες που το έφτιαξαν, είναι το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας βρετανών και ουκρανών ακαδημαϊκών που πέρασαν τρία χρόνια μελετώντας την κατάσταση των φυτών που φυτρώνουν μέσα στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ.

Η προσπάθεια απέδωσε και μια εταιρία, την Chernobyl Spirit Company, που θα παράγει και θα εμφιαλώνει τη βότκα, ελπίζοντας πως θα βοηθήσει την περιοχή να σταθεί οικονομικά στα πόδια της.

Ο καθηγητής Jim Smith από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ λέει πως το 75% των εσόδων από την πώληση του ποτού θα επιστρέψουν στην τοπική κοινότητα, βοηθώντας να επουλωθούν τα τραύματα από την πυρηνική καταστροφή του 1986. «Πολλές χιλιάδες άνθρωποι ζουν ακόμα στη Ζώνη Αποκλεισμού, όπου οι νέες επενδύσεις και η χρήση της γης για αγροτικούς σκοπούς συνεχίζουν να απαγορεύονται».

Κι αν τα φυτά από τα οποία προήλθε η βότκα εμφάνιζαν επίπεδα ραδιενέργειας μεγαλύτερα από τα επιτρεπτά, οι επιστήμονες μας λένε να μην ανησυχούμε, καθώς μετά την απόσταξη η ακτινοβολία έπεσε. «Δεν θα βρεις τίποτα το διαφορετικό σε αυτό το μπουκάλι από τα άλλα μπουκάλια βότκας», λέει ο Jim Smith.

«Τριάντα τρία χρόνια μετά, πολλές εγκαταλειμμένες περιοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή καλλιέργεια σοδειών χωρίς την ανάγκη απόσταξης». Η ιδέα φέρει τη σύμφωνη γνώμη και της κρατικής ουκρανικής εταιρίας για τη διαχείριση της Ζώνης Αποκλεισμού.

Μόλις λυθούν και κάποια… τυπικά νομικά θεματάκια, η Chernobyl Spirit Company θα ρίξει μέσα στη χρονιά περιορισμένες ποσότητες της πρώην ραδιενεργούς βότκας της στην αγορά…